Εάν έχετε μια σπουδαία, καινοτόμο ιδέα, που ελπίζετε ότι θα μεταμορφώσει την επιχείρησή σας, θα πρέπει να φροντίσετε να την προστατέψετε ως δική σας διανοητική ιδιοκτησία (ΔΙ) προτού την δημοσιοποιήσετε!
Οι μεγάλες ιδέες έχουν αξία μόνο αν μπορέσετε να αποδείξετε νομικά ότι είναι δικές σας.
Τι είναι η διανοητική ιδιοκτησία;
Πρόκειται για προϊόντα, έργα ή διαδικασίες που έχετε επινοήσει εσείς και που σας παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Υπάρχουν 3 υποκατηγορίες:
- Βιομηχανική ιδιοκτησία: εφευρέσεις (ευρεσιτεχνίες), εμπορικά σήματα, βιομηχανικά σχέδια, νέες ποικιλίες φυτών και γεωγραφικές ενδείξεις προέλευσης
- Καλλιτεχνικά έργα που προστατεύονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας: πρωτότυπα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα, μουσική, τηλεοπτικές εκπομπές, λογισμικό, βάσεις δεδομένων, αρχιτεκτονικά σχέδια, διαφημίσεις και πολυμέσα
- Εμπορικές στρατηγικές: εμπορικά μυστικά, τεχνογνωσία, συμφωνίες περί απορρήτου, ή ταχεία παραγωγή.
Πώς μπορώ να προστατέψω τη Διανοητική Ιδιοκτησία μου;
Μπορείτε να την προστατέψετε μέσω των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO). Η μορφή προστασίας εξαρτάται από το είδος της ΔΙ:
- διπλώματα ευρεσιτεχνίας: σας δίνουν τη δυνατότητα να εμποδίζετε την παραγωγή, χρήση ή πώληση της εφεύρεσής σας από τρίτους για συγκεκριμένο διάστημα, ανάλογα με το είδος της εφεύρεσης
- εμπορικά σήματα: προστατεύουν την ονομασία του προϊόντος σας, απαγορεύοντας σε άλλες επιχειρήσεις να πωλούν προϊόν με την ίδια ονομασία
- πνευματικά δικαιώματα: γίνεται σε όλους γνωστό ότι εσείς (ως δημιουργός) έχετε τον έλεγχο της παραγωγής, της διανομής, της επίδειξης ή της εκτέλεσης των έργων σας. Τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρώνονται αυτομάτως, χωρίς να απαιτείται επίσημη καταχώριση. Μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το σύμβολο πνευματικών δικαιωμάτων αμέσως.
Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στο Γραφείο εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς(ΓΕΕΑ) για την καταχώριση των κοινοτικών εμπορικών σημάτων και σχεδίων, και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).
Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας εξακολουθούν να προστατεύονται κυρίως από την εθνική νομοθεσία και όχι από τη νομοθεσία της ΕΕ. Η προστασία τους σε κάθε χώρα της ΕΕ χωριστά μπορεί να αποβεί περίπλοκη και δαπανηρή. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, αν επιδιώξετε την προστασία της διανοητικής σας ιδιοκτησίας σε επίπεδο ΕΕ. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι οι καινοτομίες και οι δημιουργίες σας προστατεύονται σε όλη την ΕΕ, και ότι ανταμείβεστε γι’ αυτές.
Η υποβολή αίτησης για κοινοτικό εμπορικό σήμα και η καταχώρισή του κοστίζουν 1.050 ευρώ. Η υποβολή της αίτησής σας μέσω του διαδικτύου κοστίζει ακόμη λιγότερο: 900 ευρώ.
Μπορείτε να κάνετε αίτηση για εθνικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε χώρα της ΕΕ ή για ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πρέπει να επικυρωθεί από το εθνικό γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κάθε χώρας στην οποία απαιτείται προστασία. Ανάλογα με το ισχύον εθνικό δίκαιο , μπορεί να σας ζητηθεί να προσκομίσετε μεταφράσεις ή να καταβάλετε τέλη σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Περισσότερες πληροφορίες για τις δαπάνες και τις διαδικασίες των Γραφείων ΔΙ σε 30 ευρωπαϊκές χώρες θα βρείτε εδώ.
Η παραποίηση/απομίμηση (μη επιτρεπόμενη αναπαραγωγή επώνυμου αγαθού) και η πειρατεία (μη επιτρεπόμενη αντιγραφή είδους που καλύπτεται από δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας) έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις με σοβαρές επιπτώσεις στην καινοτομία, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών.
Ανάλογα με το δίκαιο της σχετικής χώρας μέλους και τον δράστη της παραποίησης/απομίμησης, αρμόδιες αρχές είναι: τα τελωνεία, οι αρχές εποπτείας της αγοράς (Επιθεώρηση Εμπορίου), η αστυνομία ή τα γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και σημάτων.
Προστασία από την παραποίηση/απομίμηση
Οι τελωνειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στα σύνορα της ΕΕ. Μπορείτε να τους ζητήσετε να πραγματοποιήσουν κατάσχεση εμπορευμάτων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, υποβάλλοντας αίτηση παρέμβασηςστις αρμόδιες εθνικές τελωνειακές αρχές.
Αν και η αίτηση συνδρομής έχει εθνικό χαρακτήρα, οι αιτήσεις που υποβάλλονται σε μια χώρα της ΕΕ μπορεί να έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Δημοσιεύτηκε στο startup.gr