Το υπόβαθρο του έργου TOGETHER:
Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη να προωθήσει περαιτέρω την πολιτιστική κατανόηση και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Ο 21ος αιώνας έφερε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη από τρίτες χώρες. Ωστόσο, αυτοί οι νέοι μετανάστες δεν μιλούν μόνο μια διαφορετική γλώσσα. Ιδιαίτερα, κουβαλάνε μαζί έναν διαφορετικό πολιτισμό ή ακόμα και διαφορετικές θρησκείες. Γι’ αυτό το λόγο, αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι που δεν είναι τόσο ευαίσθητοί στην πολιτιστική κατανόηση του άλλου. Για το λόγο αυτό, καθίσταται δύσκολη η ενσωμάτωση πολλών απ’ αυτών των μεταναστών στον νέο τους προορισμό.
Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος έχει πλούσια ιστορία πολιτιστικής κληρονομιάς και διαπολιτισμικού διαλόγου. Για το λόγο αυτό, η ιστορία της δεν είναι και η πλέον ειρηνική, καθώς η Ευρώπη έχει πληγεί από πολλούς πολέμους στην επικράτειά της. Ωστόσο, εάν μια πολυποτισμική Ευρώπη με μια μακρά ιστορία εσωτερικών συγκρούσεων έφτασε στην ειρήνη, γιατί δεν θα μπορούσε να ισχύσει το ίδιο και για αυτούς τους νέους μετανάστες; Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, μια ευρύτερη πολιτιστική κατανόηση στην Ευρώπη θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις κοινωνικής συνοχής και βιωσιμότητας από κοινού με τους γείτονες της.
Λίγα λόγια για το έργο
Το “TOGETHER –TOwards a cultural understandinG of thE Other” είναι ένα διετές έργο που χρηματοδοτείται από το Erasmus+. Πηγάζει από την ανάγκη δημιουργίας δεσμών, ευαισθητοποίησης και προώθησης των κοινών αξιών με στόχο τον διαπολιτισμικό διαλόγο μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών χωρών. Επιδιώκει να ενδυναμώσει τους τομείς της κοινωνίας μέσω της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των ανθρώπων, ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση και ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ώστε η Ευρώπη και οι γείτονές της να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις και να επιτύχουν κοινωνική συνοχή και βιωσιμότητα.
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου “TOGETHER” πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου 2020 και συζητήθηκαν τα εξής:
- Η ανάπτυξη μιας έκθεσης συγκριτικής ανάλυσης
- Ο σχεδιασμός του προγράμματος εκπαίδευσης των “πρέσβεων” πολιτισμού
- Το Σχέδιο διάδοσης και βιωσιμότητας του έργου
Η εστίαση αυτού του έργου στον διαπολιτισμικό διάλογο με γειτονικούς λαούς της Ευρώπης φαίνεται ακόμη και από τη σύσταση των εταίρων. Για την υλοποίηση αυτού του έργου οι συμμετέχοντες οργανισμοί προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα χωρών και πολιτισμών. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες οργανισμοί προέρχονται από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γεωργία και Λίβανο.