by Institute of Entrepreneurship Development iED

Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ 2021-2027)

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

Health Hub – ΕΚΨΚ για τον μετασχηματισμό του κλάδου της Υγείας και του Φαρμάκου με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ 6001682

Περιγραφή

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub εστιάζει στον μετασχηματισμό του κλάδου της Υγείας και του Φαρμάκου με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ψηφιακή υγεία και τα φάρμακα σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Με κεντρική έδρα τη Θεσσαλία (Λάρισα) και περιφερειακούς κόμβους σε άλλες πέντε (5) Περιφέρειες (Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο), το Health Hub αποτελεί “υπηρεσία μίας στάσης” για τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου, υποστηρίζοντας τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Το Health Hub παρέχει υπηρεσίες που διαρθρώνονται σε 4 βασικούς πυλώνες:

  • Δοκιμή πριν την επένδυση
  • Δεξιότητες και κατάρτιση
  • Υποστήριξη στην εύρεση επενδύσεων
  • Οικοσύστημα καινοτομίας και Δικτύωσης

Το όραμα του Health Hub είναι η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, το οποίο θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στους τομείς της υγείας και του φαρμάκου στην Ελλάδα, με την αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής.

Website: healthhub-edih.eu

Διάρκεια του έργου: 28/05/2024- 27/05/2027 (36 μήνες)

Μεθοδολογία

Η σύμπραξη του Health Hub αποτελείται από φορείς με εμπειρία σε εθνικά, ευρωπαϊκά & διεθνή έργα. Η υλοποίηση του έργου βασίζεται σε υβριδική μεθοδολογία (συνδυασμός waterfall και agile μεθοδολογίας) που είναι συμβατή με τους στόχους του έργου, διασφαλίζοντας δομημένη προσέγγιση για την ανάπτυξη και επιτυχή ολοκλήρωσή του. Η υβριδική μεθοδολογία που εφαρμόζεται προσφέρει ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ τυποποίησης διεργασιών και ευελιξίας, προσαρμογή σε αλλαγές, και παραγωγή υψηλής ποιότητας αποτελεσμάτων με ελαχιστοποίηση κινδύνων. Το έργο διαρθρώνεται σε 26 υποέργα και 6 πακέτα εργασίας (ΠΕ), τα οποία περιστρέφονται γύρω από τρεις διακριτούς άξονες δράσης:
  • Ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών (ΠΕ1: Δοκιμή πριν την Επένδυση, ΠΕ2: Δεξιότητες & κατάρτιση, ΠΕ3: Υποστήριξη στην εύρεση επενδύσεων:, ΠΕ4: Οικοσύστημα Καινοτομίας και Δικτύωσης).
  • Επικοινωνία, διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου: Εμπλοκή των εταίρων και των ενδιαφερόμενων μερών και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων (ΠΕ5).
  • Διαχείριση και συντονισμός των δραστηριοτήτων του έργου: Διασφάλιση της ποιότητας και συντονισμός εργασιών (ΠΕ6)

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Health Hub, κάθε ΠΕ θα εποπτεύεται από ένα έμπειρο μέλος της κοινοπραξίας, το οποίο φέρει την ευθύνη για την οργάνωση, παρακολούθηση και επίτευξη σαφώς καθορισμένων και μετρήσιμων στόχων. Όλες οι δραστηριότητες του έργου θα αρχίσουν και θα ολοκληρωθούν σχεδόν ταυτόχρονα, με ταυτόχρονη εκτέλεση πολλαπλών εργασιών και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ ΠΕ και αξόνων δράσης.

Πακέτα Εργασίας του Health Hub

ΠΕ1 (M4-M36): Το ΠΕ1 αποσκοπεί στην εκτίμηση και περαιτέρω ανάπτυξη του δυναμικού των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας που βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Περιλαμβάνει αξιολόγηση ψηφιακής ωριμότητας επιχειρήσεων και οργανισμών και σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση της, δημιουργία πλατφόρμας νέφους για ανάλυση δεδομένων καινοτομίας, προνομιακή πρόσβαση σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και καινοτόμες εφαρμογές.

ΠΕ2 (M4-M36): Ο κύριος στόχος του ΠΕ2 είναι η ανάπτυξη και συντήρηση μιας πλατφόρμας μάθησης και πραγματοποίηση σειράς εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της ψηφιακής υγείας.

ΠΕ3 (M4-M36): Οι εργασίες του πακέτου αυτού θα παρέχουν στήριξη σε καινοτόμες επιχειρήσεις, με τη διενέργεια εκτιμήσεων επενδυτικής ετοιμότητας, πληροφόρησης και συμβουλών σχετικά με τα διαθέσιμα μέσα χρηματοδότησης.

ΠΕ4 (M4-M36): Το ΠΕ4 επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ανοικτού, ενεργού και ενημερωμένου οικοσυστήματος καινοτομίας & δικτύωσης στους τομείς της ψηφιακής υγείας και φαρμάκων, με σκοπό τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην τοπική και περιφερειακή οικονομία. Το οικοσύστημα θα συνδέει τους παρόχους τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης, με καινοτόμους πελάτες/τελικούς χρήστες από βιομηχανίες, επιχειρήσεις & τοπικές/περιφερειακές διοικήσεις.

ΠΕ5 (M1-M36): Σκοπός του ΠΕ5 είναι η διάδοση των πληροφοριών του έργου, η προώθηση της αποτελεσματικής επικοινωνίας και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο του ΠΕ, θα διεξάγονται περιοδικές ενημερώσεις και δράσεις διάδοσης για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επικοινωνία, η μετάδοση και ο διαμοιρασμός των πληροφοριών που σχετίζονται με το έργο.

ΠΕ6 (M1-M36): Το ΠΕ6 έχει ως κύριο στόχο την διασφάλιση της έγκαιρης & ποιοτικής παράδοσης των ορόσημων, των αποτελεσμάτων και των παραδοτέων του έργου, με την καθιέρωση αυστηρώς καθορισμένων κατευθυντήριων γραμμών και διαδικασιών για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της ποιότητας τους.

Αποτελέσματα

Η ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στον τομέα της υγείας μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους, να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων προϊόντων και να βελτιώσει τη διάδραση με τους χρήστες/πελάτες. Οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του Health Hub θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα της υγείας και του φαρμάκου, ενώ θα οδηγήσουν σε απτά οφέλη για την τοπική, την εθνική και την ευρωπαϊκή κοινότητα. Ως οριζόντια αναμενόμενα οφέλη έχουν εντοπιστεί τα παρακάτω:
  1. Ψηφιοποίηση και βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
  2. Βελτιστοποίηση της αγωγής και νοσηλείας των ασθενών.
  3. Αύξηση της παραγωγικότητας του ιατρικού προσωπικού.
  4. Υποστήριξη της εφαρμογής πολιτικών για την ψηφιοποίηση στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου.
  5. Αξιολόγηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και εντοπισμός καινοτόμων λύσεων.
  6. Ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργασίας με Ευρωπαϊκά Δίκτυα για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας υγείας και φαρμακευτικών προϊόντων.
Όσον αφορά τον πληθυσμό που αναμένεται άμεσα, αλλά και έμμεσα, να ωφεληθεί από τα αποτελέσματα του Health Hub, έχουν προσδιοριστεί οι εξής ομάδες και τα οφέλη γι’ αυτές:
  1. Επιχειρήσεις: Μείωση των δαπανών, αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας, βελτίωση της ποιότητας και βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη.
  2. Ερευνητές: Επιτάχυνση της σταδιοδρομίας τους, ευκαιρίες συνεργασίας, ανάπτυξη δεξιοτήτων με αντανάκλαση στην αγορά, επαγγελματικές προοπτικές εκτός ακαδημαϊκού χώρου και κατανόηση των αναγκών της αγοράς.
  3. Επαγγελματίες Υγείας: Ενισχυμένες ψηφιακές δεξιότητες, θεωρητικές γνώσεις και πρακτική εμπειρία, καλύτερη αντίληψη της αγοράς και ευκαιρίες για καινοτομία και επαγγελματική ανέλιξη.
  4. Ψηφιακοί Επιχειρηματίες: Αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας του τομέα ψηφιακών υπηρεσιών υγείας, δημιουργία νέων υπηρεσιών και ευκαιρίες απασχόλησης για άτομα με ψηφιακές δεξιότητες.
  5. Οργανισμοί υγείας, εθνικά ινστιτούτα και ΑΕΙ: Συνεργασία με επιστήμονες, επαγγελματίες υγείας και ειδικούς πληροφορικής, για την ανάπτυξη καλύτερων ψηφιακών υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.

«H πράξη «HEALTH HUB - ΕΚΨΚ για τον μετασχηματισμό του κλάδου της Υγείας και Φαρμάκου με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης» με κωδικό ΟΠΣ 6001682 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΣΠΑ 2021-2027).

Εταιρικό Σχήμα

1. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Λάρισα

2. ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

3. ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Κέρκυρα

4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Λάρισα

5. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Καρδίτσα

6. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Ρόδος

7. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ - ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

8. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

9. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

10. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Πάτρα

11. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Πάτρα

12. ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Ηράκλειο

13. ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

14. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣ & ΑΝΤΙΜ. ΓΕΝ/ΚΩΝ &ΚΑΚΟΗΘΩΝ ΝΟΣ/ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

15. HYGIEIA ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ CLUSTER

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

16. ETRIKALA - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Τρίκαλα

17. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Λάρισα

18. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Λάρισα

19. Ι ΚΑΙ Δ ΤΣΑΚΙΡΙΔΗΣ ΟΕ - Infolyseis

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Λάρισα

20. ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

21. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ERNST & YOUNG

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

22. INFOQUEST TECHNOLOGIES

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Αθήνα

23. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - HOME CARE ΑΕ

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Τρίκαλα

24. WE CARE IKE

Έδρα / Τόπος Υλοποίησης έργου: Τρίκαλα