Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΣΘΕΒ, η εκδήλωση με θέμα «Οι προκλήσεις και τα πλεονεκτήματα της Βιομηχανίας 4.0» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με την υποστήριξη του Δικτύου ΠΡΑΞΗ. H εκδήλωση, η οποία προσέλκυσε άτομα τόσο από τον χώρο της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης, όσο και των επιχειρήσεων, αποτέλεσε μία από τις πρώτες δράσεις στην περιφέρεια Θεσσαλίας σχετικά με τη Βιομηχανία 4.0 και τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε με χαιρετισμό από τον αντιπρόεδρο του ΣΘΕΒ, κ. Χρήστου Γιακουβή, και στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Φιτσιλής, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, παρουσίασε στους παρευρισκομένους βασικές έννοιες της Βιομηχανίας 4.0 καθώς και του ψηφιακού μετασχηματισμού που φέρνει στο προσκήνιο. Έπειτα, το βήμα πήρε ο κ. Απόστολος Δοντάς, Αντιπρόεδρος της «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΕΒΕ», ο οποίος επικεντρώθηκε στη βιομηχανική μεταλλαγή, αναφέροντας ποικίλα παραδείγματα από την εμπειρία του στον χώρο της βιομηχανίας.
Το δεύτερο μέρος, σε συντονισμό του προέδρου του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, κ. Τάσου Βασιλειάδη, άνοιξε με ομιλία της κα. Παρασκευής Τσούτσα, Λέκτορα του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η οποία επικεντρώθηκε στις τεχνικές αλλά και μη τεχνικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού που φαίνεται να «απαιτεί» η Βιομηχανία 4.0. Στην συνέχεια, ο κ. Κώστας Καραμάνης, Σύμβουλος Τεχνολογίας και εκπρόσωπος του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τις υπηρεσίες ενίσχυσης καινοτομίας του Δικτύου σε συνάρτηση με τη Βιομηχανία 4.0.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, κατά την οποία παρουσιάστηκε το Erasmus+ έργο “RESTART: Digital Training Toolbox to FosteR EU’S IndusTry 4.0 RevoluTion”, και πιο συγκεκριμένα ο στόχος του έργου να δημιουργήσει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Το πρώτο βήμα προς αυτόν τον στόχο ήταν μια έρευνα αναγκών που πραγματοποιήθηκε στις χώρες που συμμετέχουν στο έργο και την οποία μπορείτε να βρείτε στον σύνολό της εδώ.
Συμπερασματικά, όλες οι ομιλίες και παρουσιάσεις της εκδήλωσης τόνισαν ότι η άφιξη της Βιομηχανίας 4.0 απαιτεί όχι μόνο επικαιροποίηση των γνώσεων αλλά και λήψη νέων μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και απαραίτητες κινήσεις που θα καταστήσουν άμεσα την ελληνική βιομηχανία και αγορά έτοιμη και ανταγωνιστική.