Μικρή αύξηση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας στο νομό Μαγνησίας σε σχέση με το 2009, συγκεκριμένα το 43,6% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι έναυσμα για την εκκίνηση της επιχείρησή του αποτέλεσε η εκμετάλλευση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας. Ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2009 ήταν 42,4%.
Όσον αφορά στο βαθμό ικανοποίησης από την έως τώρα πορεία της επιχείρησης φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες του νομού είναι πολύ (35%) και μέτρια ικανοποιημένοι (26,2%). Με βάση την έρευνα του 2009 οι επιχειρηματίες εμφανίζονταν πολύ (41,7%) ή μέτρια ικανοποιημένοι (29,2%) από την πορεία της επιχείρησής τους, αν και πάρα πολύ ικανοποιημένο εμφανίζεται το 25,2% των επιχειρηματιών ενώ η αντίστοιχη τιμή στην έρευνα του 2009 ήταν 17,5%. Στον κλάδο του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών που δήλωσαν πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία της επιχείρησής τους (38,7%), ενώ στο κλάδο της Μεταποίησης υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν μέτρια ικανοποιημένοι (54,5%).
Καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, παρατηρούμε ότι η έλλειψη ρευστότητας συγκέντρωσε το 47,6% των απαντήσεων και ακολουθούν ο ανταγωνισμός και η μειωμένη πελατεία με 28,6%. Κατά το 2009 η έλλειψη ρευστότητας κυριαρχούσε ανάμεσα στα προβλήματα των επιχειρηματιών συγκεντρώνοντας το 56% των απαντήσεων αλλά και φέτος αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα στους περισσότερους κλάδους, με υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στον κλάδο του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου (67,7%).
Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση σε νέο κλάδο την επόμενη τριετία, περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες εμφανίζονται αρνητικοί (68,6% Σίγουρα Όχι), ωστόσο στον κλάδο της Παροχής Υπηρεσιών το 18,8% δηλώνει την θετική πρόθεση σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ στον κλάδο των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν «Σίγουρα Όχι» (80%). Στο ενδεχόμενο παροχής νέων προϊόντων/υπηρεσιών οι απαντήσεις των επιχειρηματιών διαφοροποιούνται, το 40,8% δηλώνει αρνητική πρόθεση, ενώ 28,2% είναι το ποσοστό εκείνων με απόλυτα θετική πρόθεση. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας του 2009 το ποσοστό των επιχειρηματιών που ήταν αρνητικοί στην παροχή νέων προϊόντων/υπηρεσιών ήταν μόλις 26%, και ένα υψηλό ποσοστό (38%) δήλωνε ξεκάθαρη πρόθεση να εμπλουτίσει το portfolio προϊόντων του.
Η διερεύνηση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις του νομού Μαγνησίας εμφανίζει υψηλό βαθμό δυσκολίας και παρουσιάζει σχετική επιδείνωση σε σχέση με το 2009. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του βαθμού δυσκολίας του οικονομικού περιβάλλοντος είναι 3,94 μονάδες (το 5 αποτελεί τον μέγιστο βαθμό δυσκολίας) ενώ στην έρευνα του 2009 ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 3,79. Ο υψηλότερος βαθμός δυσκολίας του οικονομικού περιβάλλοντος καταγράφεται στον κλάδο των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (4,13 μονάδες) και ο χαμηλότερος στον κλάδο του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου (3,74 μονάδες).
Ωστόσο όσον αφορά στην εξέλιξη της απασχόλησης σε σχέση με το 2009, το 69,7% των επιχειρηματιών δήλωσε πως ο αριθμός του προσωπικού έχει παραμείνει σταθερός. Μείωση προσωπικού δήλωσε το 23,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης στην έρευνα του 2009 ήταν 28%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των απαντήσεων των επιχειρηματιών στην έρευνα του 2009 για την εκτίμηση της απασχόλησης κατά το 2010 σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία του 2010. Στην περίπτωση της μείωσης προσωπικού, ενώ το ποσοστό πρόβλεψης κατά το 2009 ήταν 12% η πραγματική τιμή για το 2010 έφτασε στο 23,2%. Στον κλάδο των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων ενώ το 31,8% των επιχειρηματιών έχουν μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων τους σε σχέση με πέρυσι, η αντίστοιχη τιμή στην έρευνα του 2009 ήταν 30%. Σύμφωνα με την πρόβλεψη των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού για το 2011, το 68,8% εκτίμησε ότι θα παραμείνει σταθερό ενώ το 22,6% εκτιμά μείωση για τους επόμενους δώδεκα μήνες και αυτό ανέρχεται στο 40% στον κλάδο της Μεταποίησης.
Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων σε σχέση με το 2009, το 52,5% των επιχειρηματιών δήλωσε μείωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2009 ήταν 51%. Αύξηση του κύκλου εργασιών δήλωσε το 14,9% των επιχειρηματιών, με το ποσοστό στην έρευνα του 2009 να ήταν 24%. Συγκρίνοντας τις απαντήσεις των επιχειρηματιών της έρευνας του 2009 για την εκτίμηση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2010 σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα του 2010, παρατηρούμε ότι τα στοιχεία σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν αποκλίσεις. Στην περίπτωση της μείωσης του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ενώ, το ποσοστό πρόβλεψης ήταν 43% η πραγματική τιμή για το 2010 άγγιξε το 52,5%, ενώ στην περίπτωση της αύξησης η πρόβλεψη άγγιζε το 21%, ενώ η πραγματική τιμή για το 2010 έφτασε στο 14,9%.
Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεών τους, τους επόμενους δώδεκα μήνες προβλέπουν μείωση σε ποσοστό 53,8%, ωστόσο το 37,6% των επιχειρηματιών προβλέπει σταθερότητα του κύκλου εργασιών στους επόμενους δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας του 2009, οι επιχειρηματίες που προέβλεπαν μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησής τους, το 2010 αποτελούσαν το 43% του συνόλου. Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους, 62,5% είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών των Κατασκευών και των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων που προβλέπουν μείωση του κύκλου εργασιών για τον επόμενο χρόνο.
Περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου σε σχέση με πέρυσι δήλωσε το 78,1%, ενώ στην έρευνα του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 75%. Ο κλάδος των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων παρουσίασε σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με το 88,5% των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου που δραστηριοποιούνται τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 66,7% αυτών προέβλεψε μείωση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης ήταν 57%.
Αναφορικά με το ηλεκτρονικό επιχειρείν, το υψηλότερο ποσοστό (72,4%) δήλωσε πως δεν πραγματοποιεί αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου που να αφορούν στην επιχείρηση. Τέλος, το 46,9% είναι αρνητικό στο ενδεχόμενο δραστηριοποίησής τους στο διαδίκτυο, όμως το 60% των επιχειρηματιών του κλάδου των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων είναι θετικοί σε αυτό το ενδεχόμενο.
Τα αποτελέσματα του νομού Μαγνησίας βασίσθηκαν σε δείγμα 105 επιχειρήσεων με κριτήριο στρωματοποίησης τον κλάδο δραστηριοποίησης της επιχείρησης. Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του δείγματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν άνδρες, έγγαμοι και απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες της ετήσιας μελέτης με τίτλο «Τοπική οικονομία & Επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που υλοποιεί με πρωτοβουλία του το Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας από το 2006. Φέτος πραγματοποιήθηκε από με την επιστημονική τεκμηρίωση και το συντονισμού του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, την εκπόνηση της έρευνας και τη συλλογή δεδομένων από Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, και με την υποστήριξη του Δικτύου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.