Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Η Λάρισα αναπτύσσει ιδέες και προτείνει λύσεις προς την NASA

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge 2018 που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Λάρισας από τον φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Φέτος η συμμετοχή άγγιξε τους 30.000 πολίτες από 70 χώρες και 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο που συνεργάστηκαν  για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις  για τη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον κ. Παναγιώτη Φιτσιλή, Καθηγητή του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον κ. Αναστάσιο Βασιλειάδη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, ανέδειξε τις τρεις νικήτριες ομάδες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη ψηφοφορία συμμετείχαν και οι ίδιες οι ομάδες.  Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα:

1ο Βραβείο  YOUniverse

Mέλη Ομάδας: Θανάσης Ντάτης, Ζωή Πασχαλίδη, Σταύρος Παπατζέκας, Ελιεζέρ-Σολομόν Καμπελής

Περιγραφή: Η ιδέα αφορά ένα διαδραστικό παιχνίδι κουίζ με βάση τις φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Πίσω από τη δημιουργία αυτού του παιχνιδιού υπάρχει ένας σκοπός. Ο σκοπός είναι να προσεγγίσουμε όλοι τη μαγεία του διαστήματος.

Δείτε το βίντεο-συνέντευξη της νικητήριας ομάδας :

 

2ο Βραβείο  SUNSTORM

Mέλη Ομάδας: Πέτρος Βαρσαμάς, Θεοδώρα Ιωαννίδου

Περιγραφή: Το “Safe Living” είναι μια εφαρμογή που μετατρέπει τις βάσεις δεδομένων για τον καιρό, την υγεία και το περιβάλλον σε απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο. Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής (πρόληψη των κινδύνων, των ασθενειών κ.λπ.)

Σχετικό Άρθρο:  Grammik Digital Agency: UX design and inbound marketing

3ο Βραβείο  PILLancer

Mέλη Ομάδας: Στέφανος Χαλκίδης, Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, Θεοδοσία-Νίκη Διακοσάββα, Ευαγγελία Συρακούλη, Αργυρώ Συρακούλη

Περιγραφή: Στη φύση η αράχνη χρησιμοποιεί τον ιστό για να παγιδεύει τους εχθρούς της για να μείνει ζωντανή. Με βάση αυτόν τον μηχανισμό, η ομάδα προτείνει τη δημιουργία φαρμάκων κατά του καρκίνου, όπως το PILLancer.

Υπόλοιπες ομάδες & ιδέες

Όνομα ομάδας: MMOD Inspector

Μέλη: Ζήσης Καρασίμος, Ευαγγελία Καρασίμου

Περιγραφή: Η ομάδα εργάστηκε στον σχεδιασμό ενός αυτόνομου drone με εξειδικευμένους αισθητήρες ήχου / κάμερας το οποίο σαρώνει το εξωτερικό του διαστημικού σκάφους. Η ιδέα βασίστηκε στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν τα δελφίνια και πως μπορεί ο άνθρωπος να αξιοποιήσει αυτό το γνώρισμα.

Όνομα ομάδας: FORAMATA

Μέλη: Γεώργιος Βασιλόπουλος, Σοφία Τρικάρδου, Ιωάννα Μαντζούνη

Περιγραφή: Χρησιμοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ομάδα σχεδίασε μία εφαρμογή βασισμένη σε τηλέφωνο, η οποία θα βοηθά τον κόσμο στην πρόληψη των πυρκαγιών και την έγκαιρη ανίχνευση αυτών. Σκοπός της εφαρμογής είναι να ενημερώνει όλους τους πολίτες για το ξέσπασμα πυρκαγιάς με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.

Όνομα ομάδας: GO4GAME

Μέλη: Παναγιώτης Καραγιάννης, Αποστόλης Κατσίκας

Περιγραφή: Η ομάδα εργάστηκε στην ιδέα μια διαστημικής αποστολής στον Άρη μέσω της χρήσης τροχιάς κάποιου κομήτη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ανάγκες ενέργειες.

Όνομα ομάδας: ΤΕΑΜ Χ

Σχετικό Άρθρο:  Πώς να διαχειριστείτε μία Κρίση στα Social Media!

Μέλη: Κωνσταντίνος-Συμεών Συρόπουλος, Στέλλα Εμμανουηλίδου, Ραφαηλία Γκόλτσιου

Περιγραφή: Η ομάδα παρουσίασε βασικές πληροφορίες για τον αστεροειδή Bennu, καθώς και το τι φαντάζεται ότι μπορεί να έχει

Όνομα ομάδας: NASA Extreme S.P.G.L.

Μέλη: Ευαγγελία Γκιουλέκα, Γιώργος Γκουντούρας, Πασχάλης Ντεγκούδης, Σταύρια Χατζηγεωργίου

Περιγραφή: Το τσουνάμι αποτελεί ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο. Η ομάδα παρουσίασε βασικές αρχές για το πως πρέπει να αντιδρούμε σε ένα τσουνάμι καθώς τα μέτρα προφύλαξης στο φαινόμενο.

Υποστηρικτές / Χορηγοί / Βραβεία

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge Larisa 2018 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το νέο Σύλλογο Διαστημικής GREEK NEW SPACE SOCIETY και άλλους συνεργαζόμενους φορείς.

Χορηγοί της φετινής εκδήλωσης ήταν το Αρτοποιείο ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ (φαγητό), η εταιρεία MIKEL COFFEE COMPANY (καφές) , η εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. (ροφήματα), η εταιρεία ΣΑΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. (νερό) & η επιχείρηση PHAISTOS (εκτυπώσεις). Όλο το προωθητικό υλικό δημιουργήθηκε από την εταιρεία Everything is Design.

Οι τρεις ομάδες που κέρδισαν διεκδικούν το παγκόσμιο βραβείο που είναι ένα ταξίδι στο διαστημικό σταθμό της NASA. Επίσης, η IBM προσέφερε σε όλες τις ομάδες δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες της. Τέλος, το ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ. προσέφερε στα μέλη της πρώτης ομάδας τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη προκειμένου να εκπαιδευτούν και να εξελίξουν επιχειρηματικά την ιδέα τους.

Η Λάρισα αναπτύσσει ιδέες και προτείνει λύσεις προς την NASA

Related Posts