Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Μπορώ να βρω δουλειά σε άλλη χώρα;

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης όλα τα εμπόδια μοιάζουν να εξαφανίζονται και γίνεται ολοένα ευκολότερο να βρεις εργασία σε μια άλλη χώρα. Ίσως να μετακομίσεις σε μια άλλη χώρα εξαιτίας μιας προαγωγής όταν εργάζεσαι σε μια πολυεθνική εταιρεία. Ίσως πάλι να βρεις ο ίδιος μια νέα δουλειά στο εξωτερικό. Αυτό το άρθρο είναι χρήσιμο σε όσους επιδιώκουν να ακολουθήσουν μια καριέρα στο εξωτερικό και δεν ξέρουν τον τρόπο.

Εργατικό δυναμικό

Εάν ζείτε στην Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία κλπ. πιθανότατα να αναζητήσετε ένα καλύτερο μέλλον στις χώρες τις δυτικής Ευρώπης. Πρόκειται για χώρες με ανώτερο βιοτικό επίπεδο και ισχυρότερη οικονομία όπου μπορεί κανείς να βρει μια καλύτερα αμειβόμενη εργασία. Ιδιαίτερη ζήτηση στις χώρες τις δυτικής Ευρώπης έχουν επαγγέλματα όπως οικοδόμοι, σερβιτόροι και υπάλληλοι καθαρισμού για τα οποία δεν είναι απαραίτητο κάποιο πτυχίο, ενώ οι απολαβές είναι αρκετά ικανοποιητικές. Η Δανία και η Πολωνία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για όσους επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Εκεί μπορεί κανείς να ασχοληθεί με τη συγκομιδή φράουλας,  μήλων ή αχλαδιών κλπ.

Σχετικό Άρθρο:  Προγράμματα Επιδότησης Ανέργων για τη δημιουργία επιχειρήσεων

Δουλειά γραφείου

Εάν θες να εργαστείς σε μια πιο υπεύθυνη θέση θα χρειαστεί να καταβάλεις μεγαλύτερη προσπάθεια γι’ αυτό. Πρώτα από όλα, χρειάζεται να γνωρίζεις τη γλώσσα της χώρας στην οποία σκοπεύεις να εγκατασταθείς. Το πτυχίο και το βιογραφικό σου θα πρέπει να είναι αρκετά εντυπωσιακό για να σε καταστήσει υποψήφιο για τη θέση. Θα πρέπει ακόμα να συνειδητοποιήσεις ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να ταξιδέψεις και να  περάσεις από αρκετές συνεντεύξεις πράγμα που θα είναι αρκετά δαπανηρό. Και τελικά όταν προσληφθείς για τη θέση θα πρέπει να μετακομίσεις και να είσαι έτοιμος να ενσωματωθείς με την τοπική κοινωνία, την νοοτροπία και τον πολιτισμό και να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι οι συγγενείς και οι φίλοι σου θα ζουν πλέον σε άλλη χώρα και δεν θα έχεις τη δυνατότητα να τους βλέπεις τόσο συχνά.

Για τους φοιτητές

Εάν είσαι φοιτητής ή απόφοιτος κάτω των τριάντα ετών έχεις αρκετές πιθανότητες να εργαστείς σε άλλη χώρα. Πρώτα από όλα γίνε μέλος του προγράμματος ISIC, το οποίο θα αυξήσει της πιθανότητες να εργαστείς και να σπουδάσεις στο εξωτερικό. Συνήθως το πρόγραμμα βοηθάει στο να βρεις εργασία ακόμα και στη χώρα της επιλογής σου. Η κοινότητα των μελών του ISIC  είναι τόσο μεγάλη που συχνά και τα ίδια τα μέλη μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια σου για εύρεση εργασίας. Με την ιδιότητα του φοιτητή έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς στις Η.Π.Α και τον Καναδά. Το Work and travel USA θα σε βοηθήσει για αυτό τον σκοπό. Θα έχεις τη δυνατότητα να συνδυάσεις εργασία, ταξίδια και καλοκαιρινές διακοπές.

Σχετικό Άρθρο:  Εννέα τρόποι να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας στη δουλειά

Οπότε, μάλλον υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να εργαστείτε στο εξωτερικό. Εσείς απλά πρέπει να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε, να επιλέξετε την χώρα και να ξεκινήσετε την έρευνα. Καλή επιτυχία σε όλους!

Μπορώ να βρω δουλειά σε άλλη χώρα;

Related Posts