by Institute of Entrepreneurship Development iED

Μήπως η εταιρεία των ονείρων σας δεν είναι αυτό που πιστεύατε;

Πώς να βρείτε μια εταιρεία που να μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τις δικές σας.

Υπό το πρίσμα της σημερινής οικονομικής αστάθειας και αβεβαιότητας που επικρατεί σε κάθε πτυχή των επιχειρήσεων, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εταιρείες καλούνται να επανεξετάσουν τόσο τις πολιτικές τους, όσο και τις αρχές τους, ώστε να δημιουργήσουν (και κυρίως να διατηρήσουν) μια κερδοφόρα ανάπτυξη. 

Σε αυτήν τους την προσπάθεια οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί προσηλώνονται σε έναν στόχο: στο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συγκριτικά με την αγορά.

Οι αξίες που κυριαρχούν μέσα σε μια επιχείρηση, όπως η οργανωσιακή της κουλτούρα, καθώς και οι εργαζόμενοι που την υλοποιούν, συμβάλλουν ουσιαστικά στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και δεν αντιγράφονται εύκολα.

Αντί, λοιπόν, να πει κάποιος πως το πλεονέκτημα αυτό μεταφράζεται σε χρήση τεχνολογίας, διαδικασίες αυτοματισμού κλπ.., ας κάνουμε μια παύση και ας σκεφτούμε: καμία διαδικασία δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς τα άτομα. Και πότε τα άτομα είναι παραγωγικά; Όταν είναι χαρούμενα.

Η λίστα με το τι κάνει τους εργαζόμενους χαρούμενους και κατ’ επέκταση παραγωγικούς θα μπορούσε να μετρά πολλές σελίδες. Στη πρώτη θέση, ακόμα και πιο ψηλά απ’ τις οικονομικές απολαβές, βρίσκονται οι κοινές αξίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο εργαζόμενος να μοιράζεται τις ίδιες αξίες με εκείνες που πρεσβεύει η εταιρεία του και εξίσου βασικό να ταυτίζεται εν τέλει με την αποστολή και τις αξίες του οργανισμού.

Όταν δεν υπάρχει καμία ταύτιση, ο εργαζόμενος αναπτύσσει σχέση χαμηλής δέσμευσης με την εταιρεία και έτσι δεν μπορούν να δημιουργηθούν σταθεροί δεσμοί μεταξύ των δύο πλευρών. Μέσα σε αυτό το κλίμα αστάθειας, λοιπόν, οι αξίες της κάθε εταιρείας ενδέχεται να… αλλάξουν.

Πώς μπορεί, λοιπόν, να διαχειριστεί ένας εργαζόμενος την κατάσταση αυτή της«αναντιστοιχίας στην κουλτούρα» και ειδικά όταν είναι νεοπροσληφθείς; Όταν μετά από μήνες αναζήτησης, γίνεται μέρος του Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας των ονείρων του, αλλά βλέπει πως τα πράγματα δεν είναι όπως πίστευε;

Ποιος φταίει τελικά; Σίγουρα μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι εταιρείες, οι οποίες για να αυξήσουν την αξία τους  εμπορικού τους σήματος, συχνά παρουσιάζουν έναν άλλο «χαρακτήρα» απ’ αυτό που πραγματικά πρεσβεύουν. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο να βρούμε ποιος φταίει, αλλά να βρούμε κυρίως τη λύση στο πρόβλημα.

Αρχικά, κανείς δε μπορεί να μάθει της αξίες του άλλου αν πρώτα δεν είναι σίγουρος για τις δικές του. Τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία για εσάς; Κάντε μια αυτό-αξιολόγηση πρώτα και δείτε τις δικές σας προτεραιότητες, πριν ψάξετε τα άτομα (και τις εταιρείες) με τις οποίες θα συνδεθείτε.

 «Ανοίξτε τα αυτιά σας»

Πολλοί άνθρωποι εντυπωσιάζονται από τα «φώτα» και τη «φήμη» μιας εταιρείας και προχωρούν σε αιτήσεις, ώστε να εργαστούν σε αυτή, χωρίς όμως πραγματικά να γνωρίζουν  τι πρεσβεύει και ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας. Όταν τα «φώτα σβήσουν» θα πρέπει να είστε σίγουροι για την επιλογή σας. Μην αφήσετε μια κατάταξη να σας επηρεάσει, ίσως μικρότερες εταιρείες με μια «οικογενειακή πολιτική» και κουλτούρα να σας ταιριάζουν  καλύτερα.

Ανταλλαγή ρόλων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αντιστρέψτε τους ρόλους. Τι σημαίνει αυτό; Γίνετε εσείς ο συνεντευξιαστής. Στο τέλος της διαδικασίας της συνέντευξης, οι υπεύθυνοι προσλήψεων πάντα ρωτάνε τους υποψήφιους αν έχουν κάποια ερώτηση. Οι περισσότεροι απαντούν αρνητικά. Λάθος. Αν εκείνοι ξοδεύουν χρόνο για να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται για εσάς και να δουν αν πραγματικά τους κάνετε, πρέπει το ίδιο να πράξετε και εσείς. Ρωτήστε για την ομάδα, για τα περιθώρια εξέλιξης, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουν, για τις ενέργειες ΕΚΕ και ότι άλλο έχει σημασία για εσάς. Κάθε «σχέση» έχει ανάγκη από δύο.

Οι άνθρωποι της εταιρείας

Πότε δε θα πρέπει να βασίζεστε μόνο στο υλικό που σας παρέχει η εταιρεία. Μια λίστα με πολλές ενέργειες και δραστηριότητες είναι μια… κουκκίδα στον ωκεανό. Βρείτε ανθρώπους που δουλεύουν εκεί και μάθετε πως είναι η καθημερινότητα και η ρουτίνα του οργανισμού. Η μαγική λέξη;

Δικτύωση, δικτύωση, δικτύωση. Τα άτομα που αναζητούν εργασία θα πρέπει να χρησιμοποιούν το LinkedIn και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα δικά τους προσωπικά δίκτυα φίλων, μελών της οικογένειας, καθηγητές και ούτω καθεξής για να βρουν άτομα που εργάζονται ήδη για τον πιθανό τους εργοδότη και να προσπαθήσουν να αποκτήσουν επαφές.

«Πωλήσεις δεν κάνουν μόνο οι πωλητές» 

Μέχρι τώρα ξέραμε πως σε κάθε εταιρεία, υπεύθυνο για τις πωλήσεις των προϊόντων είναι το αντίστοιχο τμήμα. Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως εκτός απ’ το τμήμα sales, «πουλάνε» κι άλλοι; Ποιοι; Οι υπεύθυνοι προσλήψεων.  Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, όταν πηγαίνετε σε μια εταιρεία για συνέντευξη και ανήκετε στους «εξαιρετικούς υποψήφιους», η εταιρεία σας θέλει όσο και εσείς. Το πιο απλό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτό, είναι να σκεφτείτε πόσες φορές εταιρείες έχουν δεχτεί να συμβιβαστούν οικονομικά με τους απαιτήσεις των εργαζομένων προκειμένου να τους προσλάβουν. Με άλλα λόγια, αν η εταιρεία σας θέλει, θα προσπαθήσει να σας «πουλήσει» τη θέση και για να το καταφέρει ενδέχεται να σας παρουσιάσει (ο υπεύθυνος προσλήψεων) τα πράγματα λίγο διαφορετικά απ’ ότι είναι.  Όταν, λοιπόν, σας κάνουν την πρόταση ζητήστε να μιλήσετε και με τον υπεύθυνο της ομάδας, στην οποία θα εργάζεστε για να δείτε αν όλα όσα σας είπαν ισχύουν.

Δημοσιεύτηκε στο fortunegreece.com

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Τελευταία Νέα

Ενισχύοντας την Περιβαλλοντική Συνείδηση Μέσω Πρακτικών...

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED) υλοποιεί το ευρωπαϊκό έργο "WE: Real-World Education to Foster Environmental Awareness", που στοχεύει στην προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και...

Το Νεαρό Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού...

Στο ορεινό χωριό Άγιος Νικόλαος Τρικάλων, το νεαρό διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου "Καμνάι" έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζωογονήσει το χωριό τους και...

Έως 25.000 Eυρώ Aνά Eπιχείρηση από...

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση του, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για αιτήσεις σε ολόκληρη την...

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...