Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μιλά για πρώτη φορά για ένα νέο είδος πνευμονίας, αγνώστων λοιπών στοιχείων που εμφανίζεται στην πόλη Ουχάν, της Κίνας. Μέσω αναλύσεων, εργασιών και προετοιμασιών ο ΠΟΥ προσπαθεί να προετοιμαστεί για αυτόν τον νέο ιό.
Στις 30 Ιανουαρίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακηρύσσει την εκδήλωση του ιού ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο. Η διεθνής κοινότητα ζητά 675 εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά της να στηρίξει και να βοηθήσει κράτη με αδύναμο σύστημα υγείας.
Στις 11 Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει το επίσημο, επιστημονικό όνομα του ιού αυτού ως COVID-19. Στις 13 Μαρτίου 2020 πια, o COVID-19 ανακηρύσσεται ως πανδημία και ολόκληρος ο πλανήτης αρχίζει να μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την εφαρμογή νέων μέτρων στην προσπάθεια των φορέων υγείας να σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Πολλές χώρες δεν τα καταφέρνουν. Οι εικόνες από την Ιταλία και οι αριθμοί των νεκρών δεν έχουν προηγούμενο και θα μείνουν στην ιστορία. Σήμερα βλέπουμε την καθημερινότητά μας να αλλάζει ριζικά. Γιατροί και νοσοκόμοι προσπαθούν να βρούνε λύση στο πρόβλημα, όσο χιλιάδες επιχειρηματίες πασχίζουν να κρατήσουν την τοπική οικονομία ζωντανή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει τον τρόπο ζωής μας, καθώς και τον τρόπο εργασίας μας. Η αφιλτράριστη και πολλές φορές ψευδής πληροφορία που διαδίδεται καθημερινά online τρομοκρατεί τους πολίτες της χώρας μας οι οποίοι πιστεύουν ότι οδεύουμε για άλλη μια φορά σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές στο μέλλον. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.
Σε μία προσπάθεια να σταματήσει η παραπληροφόρηση και ο ανούσιος εκφοβισμός των πολιτών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα http://www.ekt.gr/el/covid-19 με σκοπό να προσφέρει έγκυρη και άμεση πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα καθώς και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
Σε επαγγελματικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μεγάλες, καινοτόμες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Η πανδημία που ακούει στο όνομα COVID-19, έφερε την ανάγκη για δημιουργία νέων μοντέλων εργασίας, ειδικά σχεδιασμένων για να δώσουν μια λύση σε περιόδους κρίσης.
Μιλάμε φυσικά για το μοντέλο της τηλεεργασίας, γνωστό και ως remote work, που φαίνεται να δίνει πνοή στις επιχειρήσεις καθώς ένας μεγάλος αριθμός εξ’ αυτών δεν θα χρειαστεί να σταματήσει τις δράσεις του και την λειτουργία του, ούτε καν για μικρό χρονικό διάστημα. Το νέο αυτό μοντέλο όχι μόνο βοηθά τις επιχειρήσεις αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους και επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο.
Εν μέσω πανδημίας, η ανάγκη του να μείνουμε σπίτι γίνεται πια υποχρέωση. Ο εγκλεισμός είτε υποχρεωτικός είτε εθελούσιος δεν παύει να έχει αρνητικά αποτελέσματα σε μικρό η μεγάλο βαθμό. Η τηλεεργασία βοηθά έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων να παραμείνουν παραγωγικοί και αυτές τις δύσκολες ώρες καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς τους φαίνεται να μην αλλάζει. Το να “πηγαίνουν” στην δουλειά. Ίσως η τηλεεργασία να είναι η επιχειρηματική κίνηση που θα κρατήσει την παγκόσμια οικονομία ζωντανή και δυνατή μέχρι να περάσει αυτή η κρίση.
Βέβαια, σε τέτοιες στιγμές δεν πρέπει να ξεχνάμε και το αντίκτυπο του COVID-19 σε κοινωνικό επίπεδο. Σε ολόκληρο τον πλανήτη γίνονται δράσεις με στόχο τη συνέχιση της συνεκτικότητας της κοινωνίας και την πρόοδο. Μια τέτοια ενέργεια είναι ο πρώτος απομακρυσμένος μαραθώνιος καινοτομίας για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες για την οικονομία και την κοινωνία που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παvδημίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα https://crowdhackathon.com/antivirus/home/ .
Σε αυτή την περίοδο κρίσης, πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία και την ακεραιότητα όλων. Ενημερωνόμαστε μόνο από έγκυρες πηγές. Ακολουθούμε τις εντολές του κράτους και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωναϊού. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και παραμένουμε παραγωγικοί και αισιόδοξοι. Αυτή η κρίση, όπως και όλες οι άλλες, θα περάσει και πρέπει να βγούμε νικητές.