Οι κίνδυνοι της εφοδιαστικής αλυσίδας οφείλονται στο ότι είναι πολυεπίπεδη και επειδή εκτείνεται συχνά σε πολλούς προμηθευτές και σε πολλές χώρες. Από τη μία, οι εταιρείες καταφέρνουν να μεγιστοποιήσουν την οικονομική τους απόδοση, αλλά από την άλλη, θυσιάζουν τη διαφάνεια και την ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων τους.
Σύμφωνα με την πρόσφατη Ετήσια Έκθεση Κινδύνου 2020 της Resilience360, οι κίνδυνοι της εφοδιαστικής αλυσίδας για το τρέχον έτος είναι οι εξής:
- Απειλή των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο
- Αλλαγές στην εμπορική πολιτική
- Αυξημένες οικονομικές κυρώσεις
- Διαμαρτυρίες και απεργίες
- Καθυστερήσεις στα σύνορα
- Κλιματικός ακτιβισμός
- Νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί
- Εδαφικές διαφορές λόγω νέων εμπορικών διαδρομών
- Λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε εμπορικά πλοία
- Απρόβλεπτα γεγονότα
Η Επίδραση του κορανοϊού στην εφοδιαστική αλυσίδα
Ο κορονοϊός είχε σοβαρές επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην οικονομία εν γένει. Αυτό το πρωτοφανές γεγονός ανήκει στην κατηγορία των απρόβλεπτων γεγονότων που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Συγκεκριμένα, αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι ότι είναι απρόβλεπτα και ότι τα αποτελέσματα τους έχουν διάρκεια και είναι ιδιαίτερα καταστροφικά.
Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει πολύ όσον αφορά τα αποθέματα των επιχειρήσεων και τον τρόπο εκτίμησης του κινδύνου. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι επιχειρήσεις αντιλήφθηκαν ότι η λιτή διαχείριση αποθεμάτων δεν λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες. Για αυτόν τον λόγο, άρχισαν να δημιουργούν αποθέματα τόσο τελικών προϊόντων όσο και των πρώτων υλών. Η αβεβαιότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων κατά τη διάρκεια του COVID-19 δημιούργησε την ανάγκη ύπαρξης αποθεμάτων τόσο για τους ίδιους όσο και για τους πελάτες τους.
Επιπλέον, αυτή η κρίση επιτάχυνε την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και τις καινοτομίες. Πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε μη προγραμματισμένες καινοτομίες σχετικά με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης τους σε κινδύνους. Οι καινοτομίες αυτές επιτρέπουν την εκ βάθους αξιολόγηση των κινδύνων, καθώς ρίχνουν φως σε όλα τα επίπεδα της μακράς αλυσίδας εφοδιασμού. Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις έχουν ακριβείς πληροφορίες, που τους επιτρέπει να παίρνουν ορθότερες αποφάσεις.
Ωστόσο, η γρήγορη και απρόσκοπτη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων τις αφήνει ευάλωτες στις κυβερνοεπιθέσεις.
Διαχείριση κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας στις ΜΜΕ
Εάν μια αλλαγή στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζει τόσο πολύ τις μεγάλες επιχειρήσεις, μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο δραματικό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Επίσης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να είναι ΜΜΕ, είναι προφανές ότι αποτελούν ζωτικό συστατικό της οικονομίας μιας χώρας.
Παρ ‘όλα αυτά, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ΜΜΕ δεν είναι έτοιμες για τη διαχείριση παρόμοιων ταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες ή ακόμη δεν γνωρίζουν πως. Φυσικά, αυτό δεν δημιουργεί καμία έκπληξη, αφού οι ΜΜΕ χαρακτηρίζονται από το μικρό τους μέγεθος, το μικρό κεφάλαιο και τη μικρή τεχνολογική ενσωμάτωση.
Το έργο BePrepared
Υπό το πρίσμα αυτό, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (IED) παρουσιάζει το νέο έργο υλοποίησης “BePrepared: SMEs: Be prepared for supply chain risks”. Για το έργο αυτό συνεργαζόμαστε με το UNIVERSITA DEGLI STUDI DELLA TUSCIA από την Ιταλία, το UNIVERSIDADE DO MINHO από την Πορτογαλία, το Hochschule RheinMain από τη Γερμανία, το COTEC Portugal Associacao Empresarial para a Inovacao από την Πορτογαλία, το UNIVERSITAET GRAZ από την Αυστρία, και το TALLINNA TEHNIKAULIKOOL στο ρόλο του συντονιστή από την Εσθονία.
Το έργο «BePrepared» θέλει να προετοιμάσει τις ΜΜΕ, μέσω της ανάπτυξης ενός προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να μάθουν πώς να εντοπίζουν και να χειρίζονται διάφορους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ιδιαίτερα, αυτή η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί κυρίως σε νέους επαγγελματίες και νέους επιχειρηματίες. Τέλος, αυτό το έργο θα πραγματοποιηθεί διεθνώς, ομοίως με τις αλυσίδες εφοδιασμού που λειτουργούνε σε διακρατικά δίκτυα.