by Institute of Entrepreneurship Development iED

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Παρά την εμφανή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες. Αυτό το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Προκλήσεις στην Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Η επιχειρηματικότητα για τις γυναίκες εμφανίζει πολλές προκλήσεις, οι οποίες διαφέρουν από εκείνες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες επιχειρηματίες. Ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις περιλαμβάνουν:

Περιορισμένη Πρόσβαση και Χρηματοδότηση

Ένας από τους κύριους λόγους για την περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι η έλλειψη κοινωνικής εμπιστοσύνης προς τις γυναίκες ως επιχειρηματίες. Πολλοί δανειστές και επενδυτές συνεχίζουν να διατηρούν παρωχημένες αντιλήψεις για την ικανότητα των γυναικών στη διαχείριση επιχειρήσεων και χρημάτων. Επιπλέον, η έλλειψη εμπειρίας σε τομείς όπως η χρηματοοικονομική διαχείριση ή η τεχνολογία, επηρεάζει την πιθανότητα χορήγησης χρηματοδότησης.

Η ανάγκη για εγγυήσεις και ασφάλεια από τις τράπεζες ή τους επενδυτές επιβαρύνει επιπλέον τις γυναίκες επιχειρηματίες, ιδίως μάλιστα όταν δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακούς πόρους εγγυήσεων, όπως ακίνητα ή περιουσιακά στοιχεία.

Έλλειψη Υποστήριξης και Δικτύωσης

Οι γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο συχνά αντιμετωπίζουν διάφορες προκαταλήψεις και στερεότυπα που τις εμποδίζουν στην ανάπτυξη σχέσεων και δικτύωσης με άλλους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα όταν αυτοί ανήκουν στο αντίθετο φύλο. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε παραδοσιακές αντιλήψεις περί ρόλων φύλου και στερεότυπα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία.

Ακόμη, η έλλειψη χρόνου λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη συμμετοχή των γυναικών σε δραστηριότητες δικτύωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης. Οι γυναίκες συχνά φέρουν το μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών ευθυνών και αυτό μπορεί να περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν για επαγγελματικές δραστηριότητες.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο οι υφιστάμενες δραστηριότητες δικτύωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης να μην συμπεριλαμβάνουν πάντα τις γυναίκες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα απομόνωσης και ανασφάλειας στις γυναίκες επιχειρηματίες και να τις εμποδίσει από το να αναπτύξουν τις επαγγελματικές σχέσεις που χρειάζονται για την επιτυχή πορεία τους στον επιχειρηματικό κόσμο.

Επαγγελματική και Οικογενειακή Ισορροπία

Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αποτελεί μία σημαντική πρόκληση για πολλές γυναίκες επιχειρηματίες. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους που συχνά τις θέτουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Πρώτον, πολλές γυναίκες επιχειρηματίες αναλαμβάνουν επιπλέον ευθύνες στον τομέα της οικογένειας και της φροντίδας. Συχνά αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών και την οικογενειακή διαχείριση, πράγμα που επιφέρει ακόμη περισσότερες απαιτήσεις στον χρόνο τους. Παράλληλα, η φύση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να απαιτεί εκτεταμένο χρόνο και δέσμευση, ενώ η μητρότητα και η οικογενειακή ζωή απαιτούν επίσης σημαντικό μέρος από τον χρόνο τους. Το αποτέλεσμα είναι η σύγκρουση αυτών των αναγκών, ικανή να δημιουργήσει έναν επιπλέον βαθμό πίεσης και ανησυχίας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, είναι αναγκαία η υποστήριξη από την κοινότητα. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και η δημιουργία περιβάλλοντος που προάγει την ισότητα των φύλων στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι σημαντικά πρώτα βήματα.

Ευκαιρίες για τις Γυναίκες Επιχειρηματίες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν πρόσβαση σε διάφορες ευκαιρίες ενίσχυσης των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων:

  1. Επιχειρηματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Υπάρχει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναριών που στοχεύουν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων των γυναικών. Οργανισμοί όπως η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, επιμελητήρια, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ινστιτούτα προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας και διαχείρισης.
  2. Κοινωνική Υποστήριξη και Δικτύωση: Οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ελλάδα μπορούν να επωφεληθούν από διάφορες κοινότητες που παρέχουν υποστήριξη και δικτύωση. Υπάρχουν οργανισμοί που προωθούν την επιχειρηματικότητα των γυναικών και ταυτόχρονα παρέχουν πρόσβαση σε πόρους, συμβουλές και ευκαιρίες δικτύωσης.
  3. Ψηφιακή Καινοτομία και Τεχνολογία: Η πρόσφατη ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους και η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει στις γυναίκες επιχειρηματίες νέες ευκαιρίες. Μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη του διαδικτύου για τη διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών τους. Επιπλέον, μέσω της ενσωμάτσωσης νέων τεχνολογικών λύσεων στις επειχειρηματικές δραστηριότητές τους μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Συνολικά, η Ελλάδα προσφέρει πλέον ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις γυναίκες επιχειρηματίες, με διάφορες δυνατότητες εκπαίδευσης, υποστήριξης και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η συνειδητοποίηση και η εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Συμπέρασμα

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά παρουσιάζει επίσης σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και επιτυχία. Η διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της χώρας. Με τη σωστή υποστήριξη και τις κατάλληλες πολιτικές, οι γυναίκες μπορούν να επιτύχουν το πλήρες δυναμικό τους στον επιχειρηματικό χώρο.

Τελευταία Νέα

Έως 25.000 Eυρώ Aνά Eπιχείρηση από...

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση του, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για αιτήσεις σε ολόκληρη την...

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...