Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας βιώνουμε μία σειρά κρίσεων. Είτε πρόκειται για οικονομικές είτε όχι, όπως η πρόσφατη της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικονομία επηρεάζεται σημαντικά. Αυτό με τη σειρά του μεταβάλλει την πραγματικότητα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και όσους φιλοδοξούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Εύλογα προκύπτει ένας έντονος προβληματισμός σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς. Πώς θα επιβιώσει, αλλά και θα προοδεύσει, ακόμα και στις αντίξοες συνθήκες κατά τη διαχείριση της κρίσης;
Business Impact Analysis
Πρόκειται για μία ανάλυση, η οποία βοηθά τις επιχειρήσεις να ανιχνεύσουν τους παράγοντες, οι οποίοι διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία τους. Αφού έχουν συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες, μπορούν να υπολογίσουν τον χρόνο ανάκαμψης από μία κρίση, καθώς και τα επίπεδα αντοχής σε αυτή. Η διαδικασία αυτή μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια της επιχείρησης.
Αν και η παραπάνω ανάλυση εμφανίζει ομοιότητες με το risk assessment (αξιολόγηση του ρίσκου), στην πραγματικότητα, το δεύτερο έπεται. Αφού πραγματοποιηθεί η ανάλυση, η αξιολόγηση του ρίσκου προσδιορίζει το ακριβές μέγεθος του. Τότε η επιχείρηση μπορεί βάσει στοιχείων να θέσει προτεραιότητες σχετικά με τον τρόπο που θα διαχειριστεί τους επιμέρους παράγοντες.
Νέα προϊόντα και υπηρεσίες
Η καινοτομία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Ενώ πολλοί επιλέγουν να εστιάσουν στη διατήρηση της γνωστής και προκαθορισμένης κατάστασης, η νεωτερική αντιμετώπιση μπορεί:
- να εξυπηρετήσει καλύτερα τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών,
- να αξιοποιήσει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο τις ευκαιρίες που προκύπτουν,
- να θέσει τις βάσεις για την μετά-κρίση ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο του citycampus.gr πατήστε εδώ.