Μήπως έχετε μετανιώσει κι εσείς γι’ αυτά;
του Τζέισον Ντέμερς
Φαντάζει τρελό, αλλά υπάρχει πάντα μια στιγμή στην πορεία ενός επιχειρηματία όπου κοιτά πίσω του και μετανιώνει για κάποιες πτυχές της πρώιμης προσέγγισής του.
Δεν μιλάμε για τεράστια πράγματα, όπως π.χ. το να μετανιώσετε που αρχίσατε την επιχείρηση, ούτε όμως και για εντελώς ασήμαντα όπως π.χ. το να μετανιώσετε που προσλάβατε έναν υπάλληλο.
Συνήθως, ένας επιχειρηματίας μετανιώνει για χαμένες ευκαιρίες, ανεκμετάλλευτο δυναμικό και άλλες πτυχές που ίσως να μην ανακαλύψετε ποτέ. Όπως:
1. Βιασύνη
Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας – να βγάλετε πολλά λεφτά, να γίνετε γνωστός – είναι μεγάλος ο πειρασμός να μεγεθυνθείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Θα θέλετε να προσλάβετε περισσότερους ανθρώπους, να επεκταθείτε σε νέες τοποθεσίες, και να επενδύσετε περισσότερα χρήματα στο μάρκετινγκ. Πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικός: η υπερβολική βιασύνη μπορεί να προκαλέσει αστάθεια και να σας εκθέσει σε κίνδυνο.
2. Διστακτικότητα
Απ’ την άλλη, το να κινηθείτε υπερβολικά αργά μπορεί να σας κάνει να μετανιώσετε εξίσου. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα παιχνίδι ρίσκων. Και για να ξεχωρίσετε από το πλήθος, πρέπει η ματιά σας να είναι φρέσκια, τολμηρή και μοναδική. Αν εστιάσετε στην ασφάλεια, θα χάσετε μερικές μεγάλες ευκαιρίες.
3. Μη διατήρηση επαφών
Ελάχιστοι καταστρέφουν τις «γέφυρές» τους ηθελημένα, αλλά ως επιχειρηματίες συχνά αφήνουμε σχέσεις να φθαρούν, μόνο και μόνο επειδή λόγω του μεγάλου αριθμού επαφών είναι αδύνατη η διατήρησή τους. Θα υπάρξουν φορές που θα χάσετε έναν πελάτη ή έναν εργαζόμενο και αργότερα θα συνειδητοποιήσετε τι χάσατε. Διατηρήστε όσες περισσότερες σχέσεις μπορείτε.
4. Εστίαση στο προϊόν και όχι στον πελάτη
Η ιδέα σας είναι θαυμάσια, το καταλάβαμε. Όμως, το να εστιάσετε υπερβολικά στο προϊόν σας και όχι στις ανάγκες των πελατών θα σας καταστρέψει. Δουλέψτε πάνω στις ιδέες που θα κάνουν τους πελάτες σας πιο χαρούμενους, και όχι πάνω σ’ αυτό που ενθουσιάζει εσάς.
5. Έλλειψη εταιρικής κουλτούρας
Ξέρετε ότι η εταιρική κουλτούρα είναι σημαντική, αλλά δίνετε άραγε προτεραιότητα σ’ αυτήν; Όσο περισσότερο περιμένετε για να θέσετε τα θεμέλια της κουλτούρας που θέλετε να οικοδομήσετε, τόσο δυσκολότερη θα είναι η οικοδόμησή της.
6. Μη αναζήτηση μέντορα
Οι μέντορες θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε μερικά από τα πιο δύσκολα και φαινομενικά ανυπέρβλητα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσετε ως επιχειρηματίας. Όσο πιο γρήγορα βρείτε έναν μέντορα, τόσο λιγότερα λάθη θα κάνετε.
7. Υπερβολική επιμονή
Είναι εύκολο να πάρετε τα πράγματα «προσωπικά» ως επιχειρηματίας, αρνούμενος έτσι να εγκαταλείψετε μια αρχική ιδέα που δεν αποδίδει. Μην φοβάστε να αφήσετε κάτι πίσω σας. Διαπραγματευτείτε. Συμβιβαστείτε. Συχνά, η απόρριψη μιας ιδέας είναι η μόνη επιλογή.
8. Έλλειψη ανατροφοδότησης
Δεν είστε τέλειος επιχειρηματίας, όση εμπειρία ή γνώση κι αν διαθέτετε. Υπάρχει πάντα χώρος για βελτίωση, και οι άνθρωποι γύρω σας είναι οι καλύτεροι πόροι που διαθέτετε. Συνεπώς, προσκαλέστε τα μέλη της ομάδας σας να σας δώσουν ανατροφοδότηση ως προς την επιχειρηματική σας δραστηριότητα. Κι ακούστε τι έχουν να σας πουν.
9. Ανεπαρκείς διακοπές
Πολλοί επιχειρηματίες καταλήγουν να χάνουν την προσωπική τους ζωή λόγω της συνεχούς εστίασης στο χτίσιμο της επιχείρησης. Εργάζονται 100 ώρες την εβδομάδα, κοιμούνται στο γραφείο, και αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους για να δουλέψουν περισσότερο. Προσοχή, λοιπόν. Αν δεν ξεκουράζεστε, αν δεν δίνετε άδεια στον εαυτό σας, τότε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα σωματικής και πνευματικής υγείας. Φροντίστε να μην «καείτε».
Δημοσιεύτηκε στο fortunegreece.com