Η ευεξία στα πλαίσια της τηλεργασίας
Εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας του COVID-19, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν πλέον με απομακρυσμένη εργασία ή αλλιώς τηλεργασία. Για μερικούς, αυτή η αλλαγή ήταν ολική (εργάζονται αποκλειστικά «από το σπίτι»), ενώ για άλλους ήταν μερική (εναλλάσσουν τις εργάσιμες ημέρες με τους συναδέλφους τους). Παρά το ότι είναι ένα κατάλληλο μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και με μια πρώτη ματιά φαίνεται θετικό, αλλά η εργασία από το σπίτι μπορεί να βλάψει την ευημερία μας.
Υπάρχουν πράγματι πολλά πλεονεκτήματα στην τηλεργασία: τα άτομα δεν χρειάζεται να χάσουν χρόνο στο ταξίδι τους από και προς την εργασία, υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης του προσωπικού χρόνου και ο χρόνος στο σπίτι για δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικογένεια ή χόμπι αυξάνεται. Όλες αυτές οι πτυχές μπορούν, θεωρητικά, να συμβάλουν στην ατομική ευημερία. Ωστόσο, η εμπειρία πολλών από εμάς ήταν ελαφρώς διαφορετική: υποφέρουμε από κούραση λόγω Zoom, δυσκολευόμαστε να κάνουμε διαλείμματα και να σταματήσουμε να δουλεύουμε (ίσως το να κάνουμε ένα διάλειμμα για να πάμε από το σαλόνι στην κουζίνα δεν είναι τόσο ελκυστικό …), αυξήσαμε την καθιστική ζωή (και το βάρος μας!) – αισθανόμαστε απομακρυσμένοι απ’ τους συνεργάτες μας, δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε γνωρίζοντας ότι στην άλλη μεριά της πόρτας υπάρχει ένα σωρό ρούχα που πρέπει να φροντίσουμε και δεν αντέχουμε άλλες ενοχλήσει ή θόρυβο από μέλη της οικογένειας μας ή συγκατοίκους. Η γη της επαγγελίας του να δουλεύεις ειρηνικά με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι και άνετες παντόφλες στο σπίτι μας αποδείχθηκαν υπερβολική αγχώδης εργασία και δύσκολη διαχείριση ευθυνών δουλειά και στο σπίτι.
Διαφοροποιώντας και ενσωματώνοντας την εργασία και τη ζωή στο σπίτι
Μια πτυχή που είναι κοινή σε τύπους ευέλικτης εργασίας όπως η τηλεργασία είναι ότι μπορεί να ασθενήσει τα όρια μεταξύ εργασιακής και σπιτικής ζωής. Δεδομένου ότι μπορώ να εργαστώ από το σπίτι ή «οπουδήποτε», δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ ενός εργασιακού πλαισίου και ενός μη εργασιακού περιβάλλοντος. Επιπλέον, το ένα πλαίσιο εισβάλλει πολλές φορές στο άλλο με λίγο ή πολύ διακριτικό τρόπο: από την εργασία σε ένα σαλόνι γεμάτο παιχνίδια έως τη λήψη ενός email στις 8μμ που πιστεύετε ότι πρέπει να του δώσετε σημασία, αφού πήγατε στο σούπερ μάρκετ από τις 3 έως τις 4 μ.μ..
Όλοι μας έχουμε μια προτίμηση είτε να διατηρήσουμε τους δύο τομείς όσο το δυνατόν πιο ξεχωριστούς ή να τους ενσωματώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Όταν τα χωρίζουμε, διατηρούμε τα εξωτερικά προβλήματα εκτός του προγράμματος εργασίας από τις 9 έως 5 – τα γραφεία μας είναι απαλλαγμένα από εικόνες των κατοικίδιων ζώων μας και δεν απαντάμε στον/ην σύζυγό μας που θέλει να συζητήσει τι υπάρχει για βραδινό. Όταν τα ενσωματώνουμε, στέλνουμε με χαρά μηνύματα στον αδερφό μας να μας πει τα σχέδια του για το Σαββατοκύριακου και ολοκληρώνουμε μια αναφορά καθώς περιμένουμε να τελειώσουν τα παιδιά μας την κολύμβηση. Αυτό που μας λέει η έρευνα, είναι ότι και τα δύο μπορούν να έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους όσον αφορά την ευημερία. Ωστόσο, υπογραμμίζει επίσης τη σημασία μιας ευθυγράμμισης ή προσαρμογής μεταξύ των ατομικών προτιμήσεων και του τι απαιτείται από τον εργοδότη, τόσο για την ικανοποίηση από την εργασία όσο και για το άγχος.
Η εργασία εξ’ αποστάσεως κατά την περίοδο του COVID-19 επιβλήθηκε και δεν ήταν συνειδητή επιλογή. Ακόμα και για τους πιο ενωτικούς μεταξύ μας, το άγχος του αγνώστου της πανδημίας, μαζί με τις εγγενείς προκλήσεις της τηλεργασίας μπορεί σιγά σιγά να επηρεάσει την ευημερία μας. Ξεχάσαμε να καθορίσουμε κανόνες από την αρχή για το πώς θα δουλεύουμε, οι ρουτίνες μας έγιναν ανεπαρκείς και πολύ απρόβλεπτες, αισθανθήκαμε ένοχοι που ξοδεύουμε χρόνο με την οικογένεια / τα χόμπι μας και ότι αγνοούμε τις δουλειές του σπιτιού δουλεύοντας.… Υπό αυτή την έννοια, ορισμένες τακτικές διαχείρισης των ορίων έχουν αποδειχθεί χρήσιμες για τους τηλεργαζόμενους. Παρακάτω, υπάρχει μια σύντομη λίστα αυτών, η οποία ελπίζουμε ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη.
- Βρείτε έναν ειδικό χώρο εργασίας στο σπίτι, κατά προτίμηση μακριά ή με εμπόδια (μια πόρτα) από οικιακές δουλειές. Ενημερώστε τους συγκατοίκους σας ότι εργάζεστε (έχοντας κάποιο είδος ταμπέλας “μην ενοχλείτε” στην πόρτα).
- Μην αφήνετε κομμάτια της εργασίας σας σε οικογενειακούς κοινόχρηστους χώρους και αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα που μπορεί να σας υπενθυμίζουν οικιακές δουλειές (καλάθια πλυντηρίων, παιδικά σακίδια, εργαλεία κηπουρικής…)
- Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο για να ορίσετε ώρες εργασίας και ενημερώστε την οικογένεια και τους συναδέλφους σας για αυτές τις ώρες. Μπορείτε ακόμη και να τα μοιραστείτε μέσω του Ημερολογίου Google ή παρόμοιων εφαρμογών για να συντονίσετε καλύτερα τις οικιακές σας δουλειές και της εργασίας σας με όλους.
- Ορίστε (και συμμορφωθείτε!)χρόνους μικρών διαλειμμάτων κάθε 90 λεπτά. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό (δείτε το «Tomato Clock» addon στο Firefox, για παράδειγμα). Κατά τη διάρκεια αυτών των διαλειμμάτων, επαναφέρετε την ενέργειά σας με ένα υγιεινό σνακ ή μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή κάντε τις δουλειές του σπιτιού αντί να παραμείνετε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή να περιηγηθείτε σε κοινωνικά δίκτυα ή ιστότοπους ειδήσεων.
- Διευκρινίστε τις προσδοκίες τόσο στα μέλη της οικογένειάς σας όσο και στους συναδέλφους σας σχετικά με τη διαθεσιμότητα, τον φόρτο εργασίας και τους χρόνους απάντησης.
- Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας, τον υπολογιστή ή άλλες συσκευές που σας δείχνουν ως “διαθέσιμους” κατά τη διάρκεια των ωρών εκτός εργασίας. Η απενεργοποίηση ειδοποιήσεων από μεγάλο αριθμό εφαρμογών είναι επίσης σημαντική.
- Αποφύγετε τον πειρασμό να απαντήσετε αμέσως σε οποιαδήποτε αίτημα εργασίας ή από την οικογένεια σας και κάντε το όταν ταιριάζει καλύτερα στο πρόγραμμά σας.