by Institute of Entrepreneurship Development iED

Δείτε τους νικητές στον 3ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ για τις έξυπνες πόλεις – City Challenge Crowdhackathon Smartcity 3

Στις 10, 11 και 12 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 3ος μαραθώνιος καινοτομίας της ΚΕΔΕ για τις έξυπνες πόλεις, City Challenge Crowdhackathon Smartcity 3, ο οποίος διοργανώθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με την υποστήριξη της εταιρείας τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας Crowdpolicy.

Στόχος του μαραθωνίου City Challenge Crowdhackathon Smartcity 3 ήταν η δημιουργία καινοτόμων πρωτότυπων πιλοτικών εφαρμογών οι οποίες:
  • βελτιώνουν υφιστάμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και διαδικασίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • δημιουργούν νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους πολίτες και την αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών.
  • προωθούν καινοτόμα επιχειρηματικά και τεχνολογικά μοντέλα από νέες ομάδες — startup επιχειρήσεις της χώρας μας.
Στο crowdhackathon smartcity 3 συμμετείχαν συνολικά πάνω από 300 άτομα διαγωνιζόμενοι, μέντορες, κριτές, στελέχη δήμων, εθελοντές και επισκέπτες. Την Παρασκευή ξεκίνησαν 30 ομάδες και την Κυριακή οι 22 παρουσίασαν τις καινοτόμες εφαρμογές τους.
Στην έναρξη του μαραθωνίου καινοτομίας την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 ο κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ,απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και σημείωσε τη σημαντικότητα του μαραθωνίου καινοτομίας της ΚΕΔΕ για τη βελτίωση της ζωής στην πόλη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Γιάννης Τσιάμης, Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ καλωσόρισε τις ομάδες και περιέγραψε τις ενέργειες της ΚΕΔΕ που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια για την υποστήριξη της καινοτομίας στους Δήμους, σε συνεργασία με το Innovation Lab City Challenge της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO της Crowdpolicy και ο κ. Χρήστος Ζαχαρόπουλος, Digital Product Architecture & Services Engineer της Crowdpolicy παρουσίασαν αναλυτικά την διαδικασία και τους στόχους του μαραθωνίου καινοτομίας της ΚΕΔΕ City Challenge Crowdhackathon Smartcity 3.
To #Smartcity 3, ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις των ομάδων την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, όπου το επίπεδο των εφαρμογών ήταν αρκετά υψηλό, γεγονός που έκανε το έργο της επιτροπής αξιολόγησης αρκετά δύσκολο.
Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν οι κ. Γιάννης Τσιάμης, Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, ο κ. Γιάννης Ψυχάρης, Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Άγγελος Κούλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Τηλεματικής και Πληροφορικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η κ. Μάγκυ Αθανασιάδη, Technology and Innovation Senior Advisor στο Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ο κ. Μαρίνος Ξυναριανός, Digital Innovation and Financial Technologies Expert της Crowdpolicy, ο κ. Βασίλειος Βεσκούκης, Καθηγητής Πληροφορικής και Τεχνολογίας Λογισμικού στο ΕΜΠ και ο κ. Γεώργιος Καραμανώλης, CTO/CIO της Crowdpolicy.
Crowdhackathon-Smartcity3
Από τις 22 ομάδες που παρουσίασαν τις ιδέες τους, διακρίθηκαν τέσσερις οι οποίες κέρδισαν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 10.000 ευρώ.

Το πρώτο βραβείο και τις 4.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα CASD for Smartcity, η οποία υλοποίησε ένα σύστημα έγκαιρης πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων.

Το δεύτερο βραβείο και τις 3.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Design your City, η οποία υλοποίησε πλατφόρμα συμμετοχικότητας όπου δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να προτείνουν ιδέες για έργα του Δήμου, να ψηφίζουν για αυτά, να συμμετέχουν μέσω crowdfunding στην υλοποίηση αυτών και να επιβραβεύονται για την συμμετοχή τους.
Το τρίτο βραβείο και τις 2.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα City Slots, δημιούργησε μία εφαρμογή parking η οποία δίνει κίνητρα για αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών προς το καλύτερο. Προσφέρει στον χρήστη που επιθυμεί ολιγόλεπτη στάθμευση στο κέντρο της γειτονιάς και το κυκλοφοριακό χάος που προκαλούν τα διπλοπαρκαρισμένα ή παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα σε απολύτως κρίσιμα σημεία.
To τέταρτο βραβείο και τα 1000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Pulsar, η οποία ανέπτυξε αλγόριθμο που κάνει ανάλυση εικόνας και εντοπισμό όπλων σε δημόσιο χώρο.
Crowdhackathon-Smartcity-7
Photos and Video:
Δείτε τις φωτογραφίες: http://bit.ly/2JJKoiR

Δείτε το βίντεο με τις παρουσιάσεις:

Δείτε τις βραβεύσεις:

Τελευταία Νέα

Η Exalco «Προβλέπει» και Φροντίζει την...

«ΠΡΟΒΛΕΠΩ»: Το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα στους χώρους εργασίας της κορυφαίας ελληνικής επιχείρησης. Η ολοκλήρωση του προγράμματος «ΠΡΟΒΛΕΠΩ», ενός ερευνητικού έργου το οποίο επικεντρώνεται στον σχεδιασμό...

Το Health Hub Συμμετείχε στο 1ο...

Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH) Health Hub συμμετείχε στο 1ο EDIH Network Summit που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες....

Τί Είναι το ChatGPT και Πώς...

Από την επίσημη έναρξη του τον Νοέμβριο του 2022, το ChatGPT έχει κερδίσει μεγάλη ανταπόκριση και συνεχίζει καθημερινά να σημειώνει σημαντική αύξηση χρηστών. Τί...

U-SOLVE Πρόσκληση Χρηματοδότησης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών:...

Διαθέτετε μια επιχείρηση ή μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα για τη βιώσιμη ενέργεια, τη διαχείριση αποβλήτων, τις πράσινες υποδομές, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και μεταφορές...

Η Δοκιμή της Πλατφόρμας MAXIMUS Έλαβε...

Τι είναι το MAXIMUS? Το MAXIMUS είναι ένα Ευρωπαϊκό έργο για τη βελτίωση των κινήτρων και της συμμετοχής των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της...