Η δημιουργία μίας επιχείρησης φέρνει τον οποιοδήποτε ιδρυτή αντιμέτωπο με πολλούς κινδύνους με το σημαντικότερο ίσως την εισροή και εκροή χρήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Sebastian Schaeffer, ο οποίος δεν γνώριζε πως έπρεπε να κρατά αρχείο από τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης. Στις δύσκολες δε στιγμές είχε δίπλα του έναν ειδικό σύμβουλο (coach) προκειμένου να επιλύει τα τυχόν ανακύπτοντα ζητήματα. Το ερώτημα, όμως, είναι τι χρειάζεται ένας επιχειρηματίας; Και εδώ ανακύπτει η “σύγκρουση” Coaching Vs Mentoring.
Τι Είναι το Coaching;
Είναι μία μέθοδος εκπαίδευσης, όπου ένας ειδικός απευθύνεται σε ένα άτομο με κατ’ ιδίαν επαφή για κάποιο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, συμβουλεύει και καθοδηγεί το άτομο, επί πληρωμή, με σκοπό να αναπτύξει την ατομική του απόδοση, καθώς και τις δεξιότητες σε ορισμένο π.χ. τομέα.
Τι Είναι το Mentoring;
Είναι μία εκπαιδευτική μέθοδος, όπου ένας κατώτερος επαγγελματίας συσχετίζεται με έναν ανώτερο επαγγελματία, μέσω ενός επίσημου ή ανεπίσημου προγράμματος. Οι μέντορες καθοδηγούν τους ανθρώπους τους μέσω της γνωστοποίησης των δικών τους εμπειριών, γνώσεων και τεχνογνωσίας.
Coaching Vs Mentoring
Χρονικό διάστημα απασχόλησης
Τον coach τον επιλέγει κανείς σε περιπτώσεις ίδρυσης start-up επιχειρήσεων, επομένως, για σύντομο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση π.χ. μιας συγκεκριμένης πρόκλησης. Αντιθέτως, με το μέντορα δημιουργεί κανείς μια διαρκή σχέση εμπιστοσύνης που μπορεί να αποβεί βοηθητική σε πολλά στάδια της πορείας μιας επιχείρησης.
Αντικείμενο ενασχόλησης
Οι coaches έχουν ως κύριο αντικείμενο ενασχόλησης την εκτόξευση των πωλήσεων αλλά και τη βελτίωση του ηθικού του προσωπικού ή την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της εταιρείας. Οι μέντορες με τη σειρά τους στοχεύουν στη δημιουργία ενός καλύτερου ηγέτη μέσω της διάδοσης προσωπικών απόψεων άλλων προσώπων σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης διάφορων προβλημάτων.
Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο του citycampus.gr πατήστε εδώ.