Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

CHALLEDU: Making education to happen playfully

H Challedu είναι ένας εκπαιδευτικός φορέας που στοχεύει στην διάδοση και τη δημιουργία εκπαιδευτικών παιχνιδιών και προγραμμάτων.
Γιατί με το παιχνίδι διασκεδάζουμε, συνεργαζόμαστε, συναισθανόμαστε με όλους χωρίς αποκλεισμούς.
Πολύ παραπάνω όμως με το εκπαιδευτικό παιχνίδι μαθαίνουμε βιωματικά, ανακαλύπτουμε γνώσεις, εξελισσόμαστε.
παίΖΟΥΜΕ όλοι μικροί και μεγάλοι γιατί το παιχνίδι δεν έχει σύνορα!

Σε ποιούς απευθύνεστε και τι όφελος μπορούν να έχουν?

παίΖΟΥΜΕ όλοι ΜΑΖΙ μικροί και μεγάλοι, γιατί το παιχνίδι δεν έχει σύνορα!

Που βασίζεται η επιτυχία της ιδέας της επιχείρησης?

Διαλέξαμε το παιχνίδι γιατί συνδυάζει τέσσερα μοναδικά χαρακτηριστικά: Διαδραστικότητα- Γνώσεις- Βιωματικότητα- Χαρά. Όλα τα παιχνίδια, όποιας μορφής και να είναι, έχουν αυτές τις αξίες μέσα από τις οποίες μπορεί να γεννηθεί ένας νέος κόσμος, ένα νέο πλαίσιο. Ένα πλαίσιο που επιτρέπει τα ρίσκα, ενθαρρύνει τις αποφάσεις, εμπλουτίζει την φαντασία, ενδυναμώνει συνεργατικότητα, ενισχύει τη διάδραση, εμποτίζει με βιωματικότητα, και φυσικά εξερευνεί γνώσεις και δίνει χαρά.

Διαλέξαμε το παιχνίδι γιατί στο παιχνίδι μπορούν να συμμετέχουν όλοι, όσο διαφορετικοί κι αν είναι, ότι δυσκολίες μαθησιακές ή άλλες και να αντιμετωπίζουν, ό,τι ηλικιακές, κοινωνικές, γλωσσικές, ή άλλες διαφορές και να έχουν. Γιατί σε μια ομάδα που παίζει συνεργατικά χρειάζονται όλοι, ο καθένας και η κάθεμία για αυτό που μπορεί να δώσει. Γιατί το παιχνίδι χαμένοι είναι μόνο εκείνοι που δεν παίζουν. Αυτοί που παίΖΟΥΝ και συμμετέχουν κερδίζουν μια ξεχωριστή εμπειρία και εξελίσσονται σε χιλιάδες επίπεδα γνωστικά και μη.

Πως συνδέεται η εκπαίδευση με το παιχνίδι;

Το παιχνίδι είναι το πρώτο μέσο που μας βοηθά να εξερευνήσουμε τον κόσμο γύρω μας από τη βρεφική ηλικία. Παιχνίδια φυσικά, λεκτικά, κινητικά. Παιχνίδια μίμησης, σύνθεσης πάζλ, ομαδικά, κατασκευών, επιτραπέζια, ηλεκτρονικά αργότερα. Και ξαφνικά γύρω στα 8 … τα παιχνίδια χάνονται από τη ζωή μας γιατί μεγαλώσαμε. Ή μάλλον υπάρχουν … αλλά θεωρούνται μόνο διασκέδαση. Είναι πραγματικά όμως έτσι;

Σχετικό Άρθρο:  Ιστορίες Επιχειρηματικής Αποτυχίας Νο1

Μέσα μας ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι γιατί τα παιχνίδια συνεχίζουν να μας ωθούν να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας, την συνεργατικότητά μας, τις γνώσεις μας, τη φαντασία μας, τις δεξιότητές μας. Όμως έχουμε μπει σε ένα νέο πλαίσιο που το παιχνίδι δεν είναι αποδεκτός τρόπος μάθησης. Γιατί; Γιατί αφήνει τη φαντασία ελεύθερη, επιτρέπει τη πιθανότητα νίκης μετά από κάποιο ‘λάθος’, ανοίγει νέους ανεξερεύνητους δρόμους γνώσεων, ξεφεύγει από τον ατομικισμό, και κάνει θόρυβο γιατί είναι συμμετοχικό!

Άραγε αυτά είναι πράγματι αρνητικά στοιχεία; Ή είναι τα στοιχεία αυτά που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος (παιδί ή ενήλικος) σήμερα. Άραγε η στείρα απομνημόνευση γνώσεων είναι αυτό που χρειαζόμαστε ή η ανάληψη πρωτοβουλίας, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργατικότητα και η αγάπη για την έρευνα και τη γνώση. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Οι παιδαγωγικές έρευνες επίσης.

Το παιχνίδι, αν και το πιο παλιό μέσο μάθησης, αποτελεί ταυτόχρονα το πιο σύγχρονο μέσο. Ας το ανακαλύψουμε ξανά μαζί μικροί και μεγάλοι και ας μεταμορφώσουμε την εκπαίδευση την διαπαιδαγώγηση και γιατί όχι και άλλες καθημερινές μας δραστηριότητες σε παιχνίδι!

Λίγα λόγια για εσάς…

Το όνομά μου είναι Ασημίνα και -εεε…., σιγά…, μη με τραβάς…- … και αυτή είναι η μικρή μου κολλιτσίδα όπως την λέω χαϊδευτικά! Η Φαντασία! Γελάς, ε; Φαντάσου όμως να πηγαίνεις να κοιμηθείς και τσούπ να πετάγεται μπροστά σου έτοιμη για παιχνίδι. Φαντάσου να δουλεύεις και να σε σκουντάει κάθε τρεις και λίγο για να σου πει τη νέα ιδέα της φωνάζοντας που δε της κάνεις το χατίρι.

Σχετικό Άρθρο:  Δ.Α.ΣΥ.ΚΟ.: Υπηρεσίες αγροτικής, τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης

Και να ήταν λίγα τα χατίρια που της έχω κάνει; Από μικρή της διάβαζα όλα τα βιβλία, την χόρευα σε μαθήματα χορού, την πήγαινα έξι χρόνια στην Αρχιτεκτονική (του ΕΜΠ μάλιστα!). Μέχρι και για μεταπτυχιακό στο Εδιμβούργο την πήγα! Αλλά αυτή δεν ησυχάζει. Κολλιτσίδα κανονική!

Εδώ και πολύ καιρό της έχει μπει μια νέα ιδέα! Να φτιάξουμε παρέα μια πόλη γεμάτη παιχνίδια, παραμύθια, χορό, μουσική, ζωγραφική και θέατρο. Μια πόλη που όλα μετατρέπονται με το μαγικό ραβδάκι σε παιδική χαρά. Το φαντάζεσαι; Μια πόλη γεμάτη προκλήσεις. Προκλήσεις γνώσης, προκλήσεις ανάπτυξης, προκλήσεις κοινωνικοποίησης, προκλήσεις πνεύματος, νου και σώματος. Μια πόλη … Challedu!

Με λένε Γιάννη. Μου άρεσε πάντα να παίζω να μαθαίνω και να γελάω σαν παιδί. Και να μαθαίνω στα παιδιά αυτά που ξέρω για τη φύση, τη μουσική και το παιχνίδι. Εξερεύνησα τα μυστήρια της φύσης τόσο πολύ που πήρα και τον τίτλο του Ντόκτορ των φυσικών επιστημών από το πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Μια άλλη μεγάλη αγάπη της ζωής μου η μουσική μου χάρισε πολλές όμορφες στιγμές που αποφάσισα να γίνω και εγώ συνθέτης και ερμηνευτής τραγουδιών.

Έχοντας περάσει χρόνια πολλά στην εκπαίδευση και από τη θέση του μαθητή και από τη θέση του δασκάλου, είχα πάντα την επιθυμία να γίνουν όλα τα μαθήματα ένα όμορφο παιχνίδι, μια δραστηριότητα που γεμίζει χαρά όλους όσους συμμετέχουν. Έτσι μπήκα στην πρόκληση της και το μεγάλο ταξίδι της μεταμόρφωσης της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγισης σε παιχνίδι! Ένα ταξίδι …Challedu

Που μπορεί κανείς να σας βρεί?

Website: www.challedu.com

Facebook: https://www.facebook.com/challedu/
Twitter: https://www.twitter.com/challedu/
Instagram: https://www.instagram.com/challedu/

CHALLEDU: Making education to happen playfully

Related Posts