by Institute of Entrepreneurship Development iED

Ανάπτυξη του Πρώτου Παραδοτέου του Έργου Refitting Machine – Experts Program Toolkit

Η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, γνώση των λειτουργιών της κυκλικής οικονομίας και καινοτομία στους τομείς των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης. Απώτερος σκοπός όλων των ανωτέρω είναι η διασφάλιση της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας.

Το έργο Refitting Machine ανταποκρίνεται στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας με την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων για την διευκόλυνση της εύρεσης εργασίας. Όπως γίνεται φανερό και από τον τίτλο, η βασική θεματική του έργου είναι η ανακατασκευή μηχανημάτων.

Με βάση τα παραπάνω, τα αποτελέσματα του έργου θα είναι:  

 • Η δημιουργία του Experts Programme Toolkit που αναφέρεται στις απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να κατέχει κάποιος
 • H ανάπτυξη του ICT Tool for Competence Assessment που θα αξιολογεί τις γνώσεις πάνω στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ)
 • Η δημιουργία ενός Gamified e-Learning Platform που μαθαίνεις πως να ανακατασκευάζεις μηχανές παίζοντας

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ 

Για τους περισσότερους η ανακύκλωση είναι συνώνυμη της συσκευασίας, των απορριμμάτων τροφίμων και των υλικών όπως χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο. Όμως, στους τομείς της μεταποίησης, της μηχανικής και της τεχνολογίας, η ανακύκλωση αναφέρεται στην ανακατασκευή.

Η ανακατασκευή είναι μια τεχνική που δίνει μια νέα και βελτιωμένη μορφή στα βιομηχανικά μηχανήματα. Μέσω της ανακατασκευής των μηχανημάτων επιτυγχάνεται η επαναφορά τους σε πλήρη λειτουργία από καθεστώς αχρησίας λόγω παλαιότητας ή προβλημάτων. Για να καταστεί, όμως, αυτό δυνατό απαιτούνται συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις. 

Το πρώτο αποτέλεσμα του Refitting Machine, το Experts Program Toolkit, εστιάζει στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που παρέχει στις ομάδες-στόχους του έργου τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μηχανημάτων προκειμένου να τα καταστήσουν «έξυπνα», προσαρμόζοντας τα εύκολα στις σημερινές απαιτήσεις που θέτει η μεταποιητική βιομηχανία.  

Experts Program Toolkit

Το πρώτο αποτέλεσμα του έργου αφορά μηχανικούς, ανέργους που χρειάζονται να ανανεώσουν τις γνώσεις τους, απόφοιτους επιστημονικών και τεχνολογικών κλάδων, μακροχρόνια ανέγους, εκπαιδευτές, οργανώσεις ΕΕΚ, τοπικές αρχές, εταιρείες, κέντρα απασχόλησης, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ερευνητές. Η εργαλειοθήκη του Experts Program Toolkit θα παρέχει γνώσεις στους ανωτέρω σε τομείς που αφορούν:

 • Τον σχεδιασμό και τη μηχανική απλών ανταλλακτικών που απαιτούνται για την ανανέωση μηχανημάτων, με βασικές γνώσεις που απαιτούνται για το σχεδιασμό απλών ανταλλακτικών για την ανανέωση μηχανημάτων και την επαναχρησιμοποίηση των λειτουργικών τμημάτων των μηχανών.  
 • Τη τρισδιάστατη εκτύπωση για την παραγωγή των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την ανανέωση μηχανημάτων, παρουσίαση του θέματος του εκτυπωτή 3D ως εργαλείο που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως και εξηγεί πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εκτύπωση 3D για την ανανέωση μηχανημάτων.  
 • Το hardware ανοιχτού κώδικα που αφορά την ανανέωση μηχανημάτων, παρουσίαση και συζήτηση του υπάρχοντος hardware ανοιχτού κώδικα που σχετίζεται με την ανακατασκευή μηχανημάτων. 
 • Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα σχετικό με την ανανέωση μηχανημάτων, παρουσίαση και συζήτηση εφαρμογών λογισμικού ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούνται στην ανακατασκευή εξοπλισμού και μηχανημάτων. 
 • Τον σχεδιασμό λογισμικού διεπαφής, εξοπλίζοντας τους μαθητές με τις βασικές αρχές στο σχεδιασμό διεπαφών χρήστη.  
 • Τα οικονομικά οφέλη από την ανακατασκευή μηχανημάτων, παρουσίαση των οικονομικών οφελών ως αποτέλεσμα της ανακατασκευής μηχανών 
 • Τα κοινωνικά οφέλη της ανακατασκευής μηχανημάτων, διακρίνοντας τα οφέλη της ανανέωσης μηχανών σε σύγκριση με την αγορά νέων. 
 • Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακατασκευή μηχανημάτων, εξοπλίζοντας τους μαθητές με βασικές γνώσεις για να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν τα περιβαλλοντικά οφέλη της ανακατασκευής μηχανημάτων αντί της αγοράς νέων. 

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο Refitting Machine, επισκεφτείτε την σελίδα του έργου.

Τελευταία Νέα

Προσαρμαζόμαστε για το Μέλλον: Η Συναρπαστική...

Καθώς το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (iED) γιορτάζει φέτος τα 18α γενέθλια του, αναλογιζόμαστε την πορεία μας έως τώρα και την μεταμόρφωση μας σε ένα...

Αδυναμίες του Influencer Marketing

της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου  Influencers. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι είναι. Πρόκειται για άτομα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη κυρίως μέσα από τα social media. Η δημοτικότητά τους...

Ολοκληρώθηκε Επιτυχώς το SEW Larissa για...

Το Startup Europe Week Larissa 2023, μια εκδήλωση αφιερωμένη στις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και τους νέους επιχειρηματίες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία διαδικτυακά την Τετάρτη 15...

Hustle Culture vs Break Culture

Της Ευρυδίκης Μαρκοπούλου Τι Είναι το “Hustle Culture”; Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αντίληψη στο χώρο εργασίας η οποία πρεσβεύει τη νοοτροπία της συνεχούς παραγωγικότητας. Η δουλειά...

Sustainable Marketing: Ένας “Πράσινος” Τύπος Marketing

της Όλγας Κέφη Στη σημερινή αγορά, ένα καλό προϊόν δεν είναι πια αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού και να έχει υψηλές...