Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Αυτές είναι οι καλύτερες και χειρότερες χώρες για γυναίκες επιχειρηματίες

Μια νέα μελέτη από τη Dell διαπιστώνει ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία είναι οι καλύτερες χώρες για τις γυναίκες επιχειρηματίες.

της Ντόνα Φεν

Αποδεικνύεται ότι το παλιό γνωμικό των μεσιτών – τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία – ισχύει επίσης και για την ίδρυση μιας επιχείρησης. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Dell, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία είναι οι καλύτερες χώρες για τις γυναίκες επιχειρηματίες. Στις τελευταίες θέσεις της λίστας: το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Ινδία.

Ωστόσο, η έκθεση Global Women Entrepreneur Leaders Scorecard δείχνει επίσης πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τις γυναίκες να καταφέρουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, ακόμη και στις κορυφαίες χώρες. Η μελέτη βαθμολόγησε κάθε μία από τις 31 χώρες που αξιολογήθηκαν με βάση το επιχειρηματικό περιβάλλον, την πρόσβαση σε πόρους, τις δυνατότητες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και πολλές άλλες παραμέτρους. Ο καλύτερος βαθμός απονεμήθηκε στις ΗΠΑ και ήταν μόνο 71 στα 100. Περισσότερο από το 70% των χωρών έλαβαν βαθμολογία μικρότερη του 50.

Το Fortune μίλησε με τη Δρ. Ρούτα Άιντις, διευθύντρια έργου της μελέτης, για μερικά από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα.

Συγκρατημένες φιλοδοξίες;

Μόνο το 21% των επιχειρηματιών που περιλαμβάνονται στη μελέτη δήλωσαν ότι σκόπευαν να επεκτείνουν τις εταιρείες τους κατά 50%. «Έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο επιχειρηματικής επέκτασης ανά φύλο», λέει η Άιντις.

Τα ανεπαρκή κεφάλαια μπορεί να είναι εν μέρει ο λόγος που οι γυναίκες επιχειρηματίες ανέφεραν τόσο μέτριες φιλοδοξίες ανάπτυξης: Ακόμα και σε ισχυρά επιχειρηματικά περιβάλλοντα, η πρόσβαση σε κεφάλαια παραμένει ένα τεράστιο εμπόδιο για γυναίκες που θέλουν να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες έχουν 50% λιγότερα κεφάλαια από εκείνες που ανήκουν σε άνδρες και μόνο το 3% των νέων εταιρειών που συγκέντρωσαν χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια το 2014 είχαν γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους.

Σχετικό Άρθρο:  Ισότητα των Φύλων και επιχειρηματικότητα για όλους

Τα εμπόδια των αναδυόμενων οικονομιών

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις γυναίκες επιχειρηματίες στις αναδυόμενες οικονομίες είναι η έλλειψη βασικών επιχειρηματικών πόρων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολιτισμικοί περιορισμοί. Η Νιγηρία, για παράδειγμα, είχε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που αναζητούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και θεωρούν ότι έχουν τις ικανότητες να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, αλλά το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και το υψηλό επίπεδο διαφθοράς είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Εύρεση προτύπων

Ένας άλλος βασικός παράγοντας: το ποσοστό των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις. Η Κίνα, η Βραζιλία, η Μαλαισία και η Νιγηρία έχουν περισσότερες γυναίκες (5%) στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου εισηγμένων εταιρειών από τις ΗΠΑ (4,8%). Και στην Πολωνία, την Τζαμάικα και τη Ρωσία, οι γυναίκες σε ποσοστό 35% ή περισσότερο κατέχουν θέσεις ανώτερων διευθυντικών στελεχών, σε σύγκριση με 25% στην Αμερική.

Η έλλειψη γυναικείων προτύπων επιπτώσεων είναι αυτό που η Άιντις αποκαλεί «επιχειρηματικές ευκαιρίες». Στις ΗΠΑ, μόνο το 22% του γυναικείου πληθυσμού γνωρίζει κάποιον επιχειρηματία και μόλις το 46% των γυναικών πιστεύουν ότι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Στο 68% των χωρών, οι γυναίκες έχουν σημαντικά λιγότερες ευκαιρίες για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση απ’ ό,τι οι άνδρες.

Σχετικό Άρθρο:  Προσομοίωση επιχειρηματικής δραστηριότητας από ομάδα γυναικών στη Βερδικούσια Ελασσόνας με την υποστήριξη του ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ.

Ο ρόλος της κυβέρνησης

Ενώ τα δημόσια έργα αντιστοιχούν στο 30% έως 40% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες χώρες και το 10% στο 15% του ΑΕΠ στις αναπτυγμένες χώρες, μόνο το 1% των εν λόγω συμβάσεων ανατίθενται σε εταιρείες που ανήκουν σε γυναίκες. Από τις 31 χώρες της μελέτης, μόνο οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική έχουν προγράμματα δημοσίων έργων που προωθούν ενεργά τις γυναίκες επιχειρηματίες. Μόνο τέσσερις χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) παρακολουθούν την ανάπτυξη των γυναικείων επιχειρήσεων με ετήσια απογραφή, και μόνο μία χώρα – η Χιλή – κάνει γενική και ειδική απογραφή των δεδομένων ανά φύλο όλων των κυβερνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούν την επιχειρηματικότητα.

Η συλλογή δεδομένων είναι σημαντική, λέει η Άιντις, διότι παρέχει ένα στρατηγικό οδικό χάρτη για τις κυβερνήσεις. «Η Χιλή συνέλεξε στοιχεία για άνδρες και γυναίκες, συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Startup Chile και διαπίστωσε ότι μόνο το 20% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες», λέει. «Τώρα, προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες». Αλλά το ζήτημα, λέει η Άιντις, είναι ότι «καμία χώρα δεν λειτουργεί 100% σωστά και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης παντού».

Δημοσιεύτηκε στο fortunegreece.com

Αυτές είναι οι καλύτερες και χειρότερες χώρες για γυναίκες επιχειρηματίες

Related Posts