by Institute of Entrepreneurship Development iED

5 Πράγματα που πρέπει να κάνετε για την καριέρα σας στα 20 και θα σας ανταμείψουν στα 40

Ενώ υπάρχουν πολλά που δε χρειάζεται να έχετε κάνει στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας σας, υπάρχουν σίγουρα μερικά που κάθε 20άρης θα πρέπει να κάνει τώρα και όχι αργότερα. Γιατί; Επειδή είναι πολύ πιθανό να σας βγουν σε καλό πολλά χρόνια αργότερα, στα 40 σας.

1. Μη φοβάστε να προσεγγίσετε μέντορες

Οι περισσότεροι νέοι επαγγελματίες είναι αρκετά διστακτικοί στο να πλησιάσουν κάποιον άλλον, «φτασμένο» επαγγελματία για καθοδήγηση. Πολλοί από αυτούς είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους, καθώς νιώθουν ιδιαίτερα κολακευμένοι από την πρότασή σας και μπορούν να θυμηθούν πώς ήταν τα πράγματα όταν ήταν στη θέση σας.
Επιλέξτε λοιπόν κάποιον που κάνει τη δουλειά που θα θέλατε να κάνετε σε 10-15 χρόνια, και που την κάνει καλά, και σίγουρα το όφελος θα είναι, όχι μόνο οι γνώσεις, αλλά και οι πόρτες που μπορεί να σας ανοίξουν.

2. Καθιερώστε τον εαυτό σας ως ηγέτη νωρίς

Νομίζετε ότι δεν θα μπορούσατε αυτή τη στιγμή να αναδειχθείτε ως ειδικός στον τομέα που δραστηριοποιήστε επαγγελματικά; Ξανασκεφτείτε το. Χάρη στα social media, και ιδιαίτερα το LinkedIn, έχετε τη δυνατότητα να ανεβάσετε άρθρα, να θέσετε ερωτήσεις, και να μοιραστείτε νέα σχετικά με το τι κάνετε. Ή ακόμη μπορείτε να ξεκινήσετε το δικό σας προσωπικό blog.
Ξεκινήστε νωρίς και μείνετε ενεργοί, έτσι ώστε οι γύρω σας να ξέρουν τι κάνετε πάνω στο αντικείμενο που αγαπάτε. Γιατί; Επειδή οι άνθρωποι απλά θα σκεφτούν πρώτα εσάς όταν θα παρουσιαστεί κάποια μεγάλη ευκαιρία που σχετίζεται με τον τομέα σας.

3. Κάντε θυσίες και πάρτε ρίσκα όσο έχετε την ελευθερία να το κάνετε

Συχνά, όταν είστε στη δεκαετία των 20, έχετε σχετικά λίγες ευθύνες και υποχρεώσεις. Επομένως δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες (π.χ. οικογενειακές υποχρεώσεις) οι οποίοι να σας επηρεάζουν καθοριστικά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με την καριέρα σας ή όταν χρειάζεται να εργάζεστε ατελείωτες ώρες. Επιπλέον, έχετε όλο το χρόνο μπροστά σας ακόμα και για να διορθώσετε κάποιο ρίσκο που πιθανόν να μην πάει καλά.
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε ριψοκίνδυνοι και ανεύθυνοι, το αντίθετο. Απλά αυτά τα χρόνια είναι η καλύτερη εποχή για να τολμήσει κάποιος να πραγματοποιήσει αυτά που επιθυμεί για την καριέρα του και σίγουρα αυτό θα τον ανταμείψει στα 40.

4. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για εκπαίδευση

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν εργάζεστε για μια εταιρεία που πληρώνει για εκπαίδευση ή πιστοποιήσεις για τους εργαζόμενούς της, αρπάξτε την ευκαιρία. Η διά βίου μάθηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη κάθε επαγγελματία. Έτσι, αν κάποιος προσφέρεται να πληρώσει τον λογαριασμό, βεβαιωθείτε ότι θα επωφεληθείτε από αυτό.
Δεν είστε σίγουροι για το ποια εκπαίδευση θα μπορούσε να σας ωφελήσει στη συνέχεια της σταδιοδρομίας σας; Ρίξτε μια ματιά σε αγγελίες θέσεων εργασίας ανώτερων από τη θέση που ήδη έχετε και στις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια καλή εικόνα για τα σημεία στα οποία υστερείτε και κατ’ επέκταση για την περαιτέρω εκπαίδευση που χρειάζεστε.

5. Μείνετε σε επαφή με τους ανθρώπους που γνωρίζετε στην πορεία

Τις περισσότερες φορές, άνθρωποι που ήδη γνωρίζετε μπορεί να εξελιχθούν σε μέντορες, πιστούς πελάτες και συμμάχους κατά τη διάρκεια των ετών. Μην υποτιμάτε αυτό το ενδεχόμενο. Ίσως να αποδώσει τα μέγιστα και για σας.

Όταν είστε στο ξεκίνημα της καριέρας σας, πολλές φορές τα πράγματα μπορεί να σας προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα. Για κάποιους μπορεί να φαίνονται όλα πολύ μακρινά. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάποιες στρατηγικές κινήσεις σήμερα μπορεί να σας δώσουν το πλεονέκτημα αύριο. Κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να εκμεταλλευτείτε.

Πηγή: themuse

Δημοσιεύτηκε στο semifind.gr

Τελευταία Νέα

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...

Έρευνα για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων...

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου και πιστοποιημένου προγράμματος επανεκπαίδευσης (reskilling) για πρόσφατους πτυχιούχους και...