Η παρούσα έκθεση αποτελεί την τρίτη ετήσια έκδοση καταγραφής της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και έχει ως στόχο την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της απασχόλησης καθώς και την ανάδειξη των τάσεων της τοπικής οικονομίας και των δυναμικών κλάδων προκειμένου να υποστηριχθούν όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Θεσσαλία.
Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρουσίασης της Θεσσαλίας σε επίπεδο απασχόλησης, επιχειρηματικότητας και ανεργίας χρησιμοποιήθηκαν δευτερογενή δεδομένα από πληθώρα πηγών (όπως, ΙΟΒΕ, ΚΕΤΑ Θεσσαλίας, ΕΣΥΕ, ΠΑΕΠ κ.α.). Επιπλέον, προκειμένου να παρουσιαστεί η σφαιρική εικόνα της Θεσσαλίας και να διευκολυνθεί η σύγκριση, παρατίθενται στοιχεία τόσο για τις υπόλοιπες περιφέρειες, όσο και στοιχεία προηγούμενων ετών.
Συγκεκριμένα η έκθεση απαρτίζεται από έξι κεφάλαια στα οποία παρουσιάζονται θέματα για την αγορά εργασίας κυρίως σε επίπεδο περιφέρειας και όπου είναι δυνατό σε επίπεδο νομού.
Το πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζει στοιχεία για την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο χώρας. Το κεφάλαιο αυτό κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να αποτυπωθούν οι εξελίξεις και οι τάσεις της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ παρατίθενται στοιχεία σε επίπεδο νομού. Η παρουσίαση των στοιχείων του κεφαλαίου ακολουθεί τα πρότυπα των δυο προηγούμενων εκδόσεων προκειμένου να διευκολύνεται η σύγκριση.
Το τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει τις βασικές διαστάσεις της απασχόλησης σε επίπεδο περιφέρειας ενώ στην φετινή έκδοση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Παρουσιάζονται στοιχεία για την θέση στο επάγγελμα, την κλαδική διάρθρωση της απασχόλησης αλλά και την συμμετοχή στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται στοιχεία για την εγγεγραμμένη ανεργία των τεσσάρων νομών της περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα στοιχεία αφορούν τέσσερις χρονικές στιγμές του έτους 2006 και κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης της εγγεγραμμένης ανεργίας, ενώ σημειώνεται ότι τα στοιχεία παρουσιάζονται λαμβάνοντας υπόψη και το φύλο.
Το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί ιδιαίτερη αναφορά στην γυναικεία απασχόληση, στην συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και στην ανεργία σε επίπεδο περιφέρειας ενώ για την καλύτερη αποτίμηση των διαφοροποιήσεων που βασίζονται στο φύλο παρατίθενται τα αντίστοιχα στοιχεία για τους άνδρες. Επιπλέον εξετάζεται η συμμετοχή των γυναικών στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Το έκτο κεφάλαιο εξετάζει την θέση των νέων στην αγορά εργασίας σε επίπεδο περιφέρειας. Η πληθυσμιακή ομάδα αναφοράς είναι νέοι 15-34 ετών ενώ για την ορθότερη αποτίμηση κρίθηκε απαραίτητος ο διαχωρισμός αρχικά στις υποομάδες 15-24 ετών και 25-34 ετών και στην συνέχεια εξετάστηκαν οι υποομάδες 15-19 ετών και 20-24 ετών. Βασική μεταβλητή του κεφαλαίου αποτελεί η συμμετοχή στην εκπαίδευση και η σχέση της με την απασχόληση.