by Institute of Entrepreneurship Development iED

Γνωρίζουμε τους Πρόσφυγες

Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο από άλλες χώρες. (Άρθρο 14, Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου)

Άνθρωποι τρομαγμένοι. Άνθρωποι ξεριζωμένοι από την ίδια τους την πατρίδα. Άνθρωποι χωρίς πατρίδα· που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω πολέμου, εμφύλιων συρράξεων, ιδεολογικών αντιπαραθέσεων, φυλετικών διακρίσεων και παραβίασης στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα τους. Άνθρωποι που θέλουν να ξεχάσουν· που αναζητούν ένα νέο σπίτι μακριά από το φόβο και τη βία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων (20 Ιουνίου), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αναπτυξιακές Συμπράξεις που εργάζονται καθημερινά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Προσφύγων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδιοργανώσουν μια διαφορετική γιορτή στο Θησείο. Μια γιορτή γνωριμίας με τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου, στο ύψος του σταθμού «Θησείο», την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008 και ώρα 18.00, οι Πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας αναλαμβάνουν το πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια γιορτή αφιερωμένη στους ίδιους αλλά και στα εκατομμύρια εκτοπισμένων που υπάρχουν παγκοσμίως. Με μουσική, παραμύθια, δρώμενα και εκθέσεις φωτογραφίας, οι πρόσφυγες θα δώσουν τη δική τους οπτική για τη ζωή τους στην Ελλάδα.

  • Ο μουσικός Βασίλης Βασιλάτος μαζί με την Ομάδα κρουστών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, μετά από πρόσκληση της PRAKSIS, θα συναντήσουν σε μια μικρή και άτυπη συναυλία νεαρούς πρόσφυγες για να εξερευνήσουν κοινές μουσικές ρίζες και παραδόσεις από το Αφγανιστάν μέχρι την Ελλάδα.
  • Ταυτόχρονα, το διαδικτυακό πολυπολιτισμικό ραδιόφωνο Community Voice Radio θα μεταδώσει ζωντανά το πρόγραμμα του από το Θησείο. Μουσικοί παραγωγοί θα είναι μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων.
  • Εθελοντές από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και έφηβοι πρόσφυγες από το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα» του ΕΣΠ θα κάνουν δράσεις graffiti προσκαλώντας τους περαστικούς να δημιουργήσουν μαζί τους.
  • Το Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού “anthropos.gr” θα παρουσιάσει την έκθεση φωτογραφίας «Με τα Μάτια των Ελλήνων Εθελοντών». Στην έκθεση αποτυπώνονται στιγμιότυπα από τις ανθρωπιστικές δράσεις και τα αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν δυναμικά οι Ελληνικές ΜΚΟ κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων προσφυγικών κρίσεων του κόσμου μας την τελευταία δεκαετία.
  • Προβολή ταινίας μικρού μήκους που δημιούργησαν νέοι πρόσφυγες στο στέκι νέων της «ΑΡΣΙΣ». Την επιμέλεια και την παραγωγή έκαναν οι ίδιοι και παρουσιάζουν τη καθημερινότητά τους μέσα από τις δικές τους εμπειρίες.
  • Τέλος, η PRAKSIS θα παρουσιάσει την πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας «Η Ζωή στην Ελλάδα με τα μάτια των Προσφύγων». Τις φωτογραφίες τράβηξαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, που διαμένουν στα διαμερίσματα της οργάνωσης του προγράμματος «ΣΤΕΓΗ», προκειμένου να καταγράψουν την καθημερινότητά τους.

ΕΘΔ “Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”

Στο πλαίσιο του ΕΘΔ «Διαχείριση της Διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο» αξιοποιούνται τα αποτελέσματα των έργων των Α.Σ. υπό το πρίσμα των βασικών επιδιώξεων της Ενέργειας ΙΙΙ της Κ.Π. EQUAL. Πιο συγκεκριμένα, μετασχηματίζονται οι εκροές από την υλοποίηση της Ενέργειας ΙΙ σε δέσμες δράσεων ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, ενεργοποίησης και από κοινού αξιοποίησης της δημιουργηθείσας τεχνογνωσίας, είτε όσον αφορά την επιρροή πολιτικών φορέων (οριζόντιο mainstreaming), είτε όσον αφορά την επιρροή εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών απασχόλησης, προώθησης της ισότιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία, καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στήριξης της απασχόλησης και ενίσχυσης της απασχολησιμότητας (κάθετο mainstreaming). Με προϋπόθεση τη διακρίβωση των κενών πολιτικής και των αποδεκτών των πολιτικών προτάσεων, οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα του ΕΘΔ «Διαχείριση της Διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο» αποτελεί: «Η επιρροή πολιτικών για την αξιοποίηση όλων των μορφών διαφορετικότητας στην κατεύθυνση της άρσης του αποκλεισμού από την κοινωνία και την αγορά εργασίας, με την ενεργό συμμετοχή των άμεσα και έμμεσα επωφελούμενων και σε ενιαίο πλαίσιο παρέμβασης, όπου προωθούνται συμπληρωματικές ή εναλλακτικές μορφές δικτύωσης και δίνεται έμφαση στην τοπικότητα».

Τελευταία Νέα

Το Νεαρό Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού...

Στο ορεινό χωριό Άγιος Νικόλαος Τρικάλων, το νεαρό διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου "Καμνάι" έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζωογονήσει το χωριό τους και...

Έως 25.000 Eυρώ Aνά Eπιχείρηση από...

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση του, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για αιτήσεις σε ολόκληρη την...

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...