Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη – Προωθώντας την φωνή των νέων
Το συνολικό δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 321 άτομα και εμφανίζει ομοιόμορφη κατανομή όσον αφορά το φύλο. Το μεγαλύτερο ποσοστό της έρευνας (63%) ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 18 ετών.
Ο πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης αρέσει στο 29% του δείγματος ενώ το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι αυτό που δεν αρέσει στο 34,3% του συνολικού δείγματος. Το 29,7% των νέων δήλωσαν ότι φαντάζονται την πόλη του αύριο με περισσότερο πράσινο και πλατείες.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 44,1% των νέων αισθάνονται μέτρια ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην πόλη.
Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δύο φαίνεται να είναι τα σημαντικότερα, το κυκλοφοριακό και η έλλειψη καθαριότητας ενώ όταν ρωτήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν με ποσοστό 33% απάντησαν με μέτρα από την πολιτεία ενώ το 24% δήλωσε ότι χρειάζεται η συμμετοχή των πολιτών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 89% των νέων δεν συμμετέχουν σε οργανώσεις/ενώσεις νεολαίας ενώ με ποσοστό 72% αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν καθόλου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είτε επειδή θεωρούν ότι δεν λαμβάνεται υπόψην η γνώμη τούς (38%)είτε επειδή δεν ενδιαφέρονται (34%).
Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές αρχές μπορούν να προσελκύσουν τούς νέους, 36,6% ήταν το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι το σημαντικότερο είναι η ενημέρωση των νέων για την διαδικασία, τις εξελίξεις στην πόλη και τον τρόπο συμμετοχής τούς ενώ το 22,8% δήλωσε ότι οι φορείς πρέπει να πλησιάσουν τούς νέους και να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο μαζί τούς.
Τέλος σημαντική ποικιλομορφία εμφανίστηκε στις προτάσεις των νέων για την ανάπτυξη της πόλης. Το μεγαλύτερο ποσοστό (22%) δήλωσε ότι η πόλη έχει ανάγκη από περισσότερες δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι νέοι θεωρούν οτι συμμετέχουν σε μικρό βαθμό στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είτε γιατί νιώθουν ότι η γνώμη τούς δεν λαμβάνεται υπόψη είτε γατί κάποιοι από αυτούς όπως δηλώνουν δεν ενδιαφέρονται. Παρατηρείται όμως με βάση τα αποτελέσματα ότι οι νέοι έχουν άποψη όσον αφορά τα θετικά και τα αρνητικά της πόλης τούς, δείχνουν να ενδιαφέρονται για την εξέλιξή της, επιθυμούν την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χωρίς όμως να παραλείπουν το σεβασμό για το περιβάλλον. Ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά προβλήματα των ημερών, ενώ έχουν προτάσεις προς τούς αρμοδίους για την ανάπτυξη της πόλης.
Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας με την συμβολή του διεθνούς οργανισμού ALDA (Association of the Local Democracy Agencies) στα πλαίσια του προγράμματος «Πόλεις για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη» ανέλαβε την υλοποίηση έργου με τίτλο «Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη – Προωθώντας την φωνή των νέων». Το έργο περιλαμβάνει αρχικά την εκπόνηση έρευνας και στην συνέχεια την υλοποίηση ημερίδας για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Για τη διεξαγωγή της έρευνας δομήθηκαν δύο ερωτηματολόγια, το ένα απευθυνόταν σε νέους και το άλλο σε φορείς. Σκοπός της έρευνας ήταν αφενός να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς οι νέοι αντιλαμβάνονται τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τον βαθμό συμμετοχής τους καθώς και τις αιτίες που τους αποτρέπουν από τη διαδικασία αυτή και αφετέρου να γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των προϋποθέσεων που δημιουργούν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή των νέων.