Διερεύνηση της Επαγγελματικής Πορείας των Γυναικών που ωφελήθηκαν από συμβουλευτική διαδικασία
Οι εργαζόμενες γυναίκες ενημερώθηκαν για τη θέση εργασίας στην πλειοψηφία τους από τη ΝΕΛΕ Λάρισας γεγονός που αποδεικνύει τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται για τη σύνδεση της συμβουλευτικής με την αγορά εργασίας, ενώ σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών των γυναικών ήταν άνεργες για περισσότερο από ένα χρόνο πριν να βρουν την εργασία που σήμερα κατέχουν. Η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν ήταν στα σχέδια των γυναικών και γι’ αυτό το λόγο ελάχιστες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν μία επιχειρηματική ευκαιρία και να ανοίξουν δική τους επιχείρηση (είτε ατομική είτε εταιρική) η οποία και προφανώς δεν ευδοκίμησε. Σήμερα όμως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων γυναικών είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένες τόσο από την παρούσα εργασία τους, όσο και από την οικονομική ανταμοιβή του αυτή της παρέχει. Τέλος όταν τις ζητείται να εκτιμήσουν το βαθμό απόδοσής τους και ικανοποίησης του εργοδότη από την απόδοσή τους δηλώνουν ότι ο τελευταίος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος.
Οι γυναίκες που δεν έχουν ακόμη εργασία δηλώνουν έμπειρες επαγγελματικά καθώς η περισσότερες έχουν αλλάξει έως τρεις διαφορετικές εργασίες στη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Όμως σήμερα περίπου οι εννέα στις δέκα δηλώνουν μακροχρόνια άνεργες με διάστημα ανεργίας μεγαλύτερο των δύο ετών. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα ανεργίας μία κρίσιμη μάζα ανέργων έχει απευθυνθεί σε εργοδότη για την αναζήτηση εργασίας έως έξι φορές, αριθμός που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αρκετά μικρός. Ως τρόπους αναζήτησης εργασίας δηλώνουν τον ΟΑΕΔ αλλά και άλλες «παθητικές» μεθόδους, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη της συμβουλευτικής και ιδιαίτερα των μεθόδων αναζήτησης εργασίας. Η πλειοψηφία των γυναικών δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργασθεί σε κάποια επιχείρηση ως υπάλληλος γραφείου, ή ως πωλήτρια, χωρίς να δηλώνει κάποια συγκεκριμένη εξειδίκευση που θα μπορούσε να διαθέτει. Παρόλα αυτά ως σημαντικότερο κριτήριο για την απασχόληση δηλώνεται η αντιστοιχία του αντικειμένου της εργασίας με τις γνώσεις και τις σπουδές της κάθε γυναίκας και εν συνεχεία η οικονομική απόδοση της εργασίας. Τέλος η κινητικότητα στην εργασία είναι ένα σημείο που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί θετικά από τις περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Κλείνοντας το κεφάλαιο των συμπερασμάτων θα πρέπει να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα της παρούσας προσπάθειας καθώς είναι η πρώτη που προσπαθεί να διαγνώσει την επαγγελματική πορεία των γυναικών που ωφελήθηκαν από συμβουλευτική διαδικασία καταδεικνύοντας την αναγκαιότητά της.
Στην έρευνα συμμετείχαν οι ωφελούμενες γυναίκες του προγράμματος Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των Γυναικών.
Η έρευνα διεξαχθεί σε μεγάλο δείγμα (72 άτομα)από τις γυναίκες και έχουν ωφεληθεί από τις διαδικασίες συμβουλευτικής της ΝΕΛΕ Λάρισας. Στόχος της έρευνας ήταν να διαγνωσθεί η επαγγελματική πορεία των γυναικών, δηλαδή η επαγγελματική τους κατάσταση, ο αριθμός των εργασιών που έχουν αλλάξει έως σήμερα, το διάστημα της ανεργίας, οι τρόποι και το αντικείμενο αναζήτησης εργασίας και τα κριτήρια που είναι βασικά για την εξεύρεση εργασίας. Επιπλέον σημαντικός στόχος ήταν η διάγνωση του τρόπου επιλογής των εργαζομένων γυναικών στη θέση που σήμερα απασχολούνται όπως επίσης και το αντικείμενο εργασίας τους, τη συνάφεια του αντικειμένου εργασίας με τις σπουδές τους και τους τρόπους πληροφόρησης για τη θέση εργασίας.