Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Στο Βερολίνο το 69% των επιχειρηματικών κεφαλαίων της Γερμανίας και η ευκαιρία της Αθήνας

Αναμφισβήτητα το Βερολίνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Startups στην Ευρώπη και αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Το 2017, περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ επιχειρηματικών κεφαλαίων επενδύθηκαν στις νεοσύστατες επιχειρήσεις της πόλης. Αυτό αντιπροσωπεύει το 69% του συνόλου των επιχειρηματικών κεφαλαίων που εισρέουν στη Γερμανία αναφέρει το «Barometer Startup» από την Ernst & Young.

Σύμφωνα με την Έκθεση Enterprise’s Venture Pulse της KPMG, το 2018 ξεκίνησε αρκετά δυνατά με πάνω από 930 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων 475 εκατομμύρια πήγαν στο Auto1 Group, 135 εκατομμύρια στην FinTech N26, 60 εκατομμύρια στην SolarisBank και 54 εκατομμύρια στην Frontier Car Group.

Αυτό σημαίνει ότι τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη πήγαν σε εταιρείες με έδρα το Βερολίνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γερμανικής Ένωσης Startups, περίπου το 30% όλων των νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι εγκατεστημένες στο Βερολίνο.

Οι τομείς στους οποίους επενδύθηκαν τα χρήματα αυτά εμφανίζονται στο παρακάτω γράφημα.

Σχετικό Άρθρο:  5 βήματα για την χάραξη στρατηγικής σε επιχειρηματικό επίπεδο

Το Βερολίνο έχει βρει τρόπο να προσελκύει νέους, άριστα καταρτισμένους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και σε αυτό βοηθούν και τα σχετικά λογικά έξοδα για την επιχειρηματική έδρα, το κόστος ζωής αλλά και η υψηλή ποιότητα της ζωής.

Τα τελευταία 10 χρόνια δημιουργήθηκαν 47.000 νέες θέσεις εργασίας στην ψηφιακή οικονομία με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 10-15%. Αυτό οφείλεται κυρίως στις νεοσύστατες επιχειρήσεις μια και όλο και περισσότερες ομάδες έρχονται στο Βερολίνο για να ανοίξουν γραφεία ή να μεταφέρουν την έδρα τους στην γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με μια άλλη γερμανική έρευνα οι νεοσύστατες επιχειρήσεις του Βερολίνου είναι οι πιο διεθνείς, με ποσοστό 33,7% να είναι εργαζόμενοι τρίτων χωρών.

Το στενάχωρο της υπόθεσης είναι ότι η Αθήνα δεν συγκρίνεται με το Βερολίνο σε κόστος και ποιότητα ζωής, (αν εστιάσουμε στο κλίμα της και τα φυσικά της χαρακτηριστικά), με τους ξένους να σημειώνουν σε πολλές περιπτώσεις ότι «νιώθουν σαν το σπίτι τους» στις επαφές μαζί μας, (κάτι που δεν συναντάμε εύκολα στην Ευρώπη του σήμερα), και θα μπορούσε αν υπήρχε έστω και ένα υποτυπώδες οικοσύστημα να τραβάμε σαν μαγνήτης ταλέντα απ όλο τον κόσμο.

Σχετικό Άρθρο:  Τελικά υπάρχει γυναικείο επιχειρείν;

Δημοσιεύτηκε στοhttps://startupper.gr

Στο Βερολίνο το 69% των επιχειρηματικών κεφαλαίων της Γερμανίας και η ευκαιρία της Αθήνας

Related Posts