Τα νέα του ΙΝΑΝΕΠ

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα CV και ένα Resume?

Εν συντομία: Το μέγεθος

Αναλυτικότερα: Το Βιογραφικό Σημείωμα (CV) δεν είναι ένα έγγραφο που χρειάζεται να το επεξεργάζεστε εκ νέου όπως το Resume, το οποίο αλλάζετε ανάλογα με την εκάστοτε θέση για την οποία κάνετε αίτηση. Σύμφωνα με το UNC Writing Center, το CV αποτελεί «μια αρκετά λεπτομερή επισκόπηση των επιτευγμάτων της ζωής σας, κυρίως αυτών που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή κοινότητα», εξού και οι διακυμάνσεις στο μέγεθος: ένας φοιτητής σε μικρό έτος θα διαθέτει μικρότερο CV από ένα φοιτητή στο έκτο έτος που ετοιμάζει τη διατριβή του.

Το έγγραφο αλλάζει όσο αυξάνονται τα επιτεύγματά σας – δημοσιεύετε τα αποτελέσματα δικών σας μελετών, λαμβάνετε κάποιο βραβείο – ενώ το Resume μπορεί και πρέπει να αναπροσαρμόζεται όσο εσείς κάνετε αιτήσεις σε διαφορετικές εταιρείες και για διαφορετικές θέσεις.

Αλλά πώς θα ξέρω πότε πρέπει να χρησιμοποιώ το καθένα;

Ευτυχώς, αν είστε ακόμη μπερδεμένοι σχετικά με το πώς και από πού να ξεκινήσετε, να θυμάστε πως σχεδόν κάθε δουλειά για την οποία κάνετε αίτηση, θα σας επιτρέψει να γνωρίζετε όσα χρειάζεστε. Δεν χρειάζεται δηλαδή να μαντεύετε. Αν δεν είναι προφανές το τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να ρωτήσετε ευθέως «Θα προτιμούσατε CV ή Resume;» Στην Αμερική, για παράδειγμα, η απάντηση θα είναι πάντα «Resume», καθώς όπως ήδη είναι γνωστό, οι recruiters εκεί ξοδεύουν μόνο έξι δευτερόλεπτα για να το δουν. Αντίθετα, στην Ευρώπη επικρατεί το CV, ενώ υπάρχει και έτοιμο format (European Union CV format), το οποίο είναι ένα πολύ χρήσιμο δείγμα που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το δικό σας.

Σχετικό Άρθρο:  Part-time και Full-time εργασία ταυτόχρονα; Και όμως γίνεται!

Θα πρέπει πάντα να έχω πρόχειρο ένα CV;

Αν δεν έχετε ήδη ένα, καλό θα ήταν να ετοιμάσετε ένα έγγραφο σε περίπτωση που σας χρειαστεί. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε ότι κάνετε αυτή τη στιγμή για να φτιάξετε ένα, αλλά την επόμενη φορά που θα προσαρμόσετε το Resume σας, μπορείτε να δημιουργήσετε και ένα CV. Έτσι, θα το έχετε πάντα πρόχειρο αν σας ζητηθεί, και ταυτόχρονα θα έχετε μια λίστα με όλα όσα έχετε επιτύχει, ένα master resume, για να παίρνετε τις πληροφορίες όταν κάνετε αίτηση για συγκεκριμένες θέσεις.

Πηγή: The Muse

Δημοσιεύτηκε στο semifind.gr

Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα CV και ένα Resume?

Related Posts