by Institute of Entrepreneurship Development iED

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ( ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2010 )

Αύξηση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας στη Θεσσαλία σε σχέση με το 2009, συγκεκριμένα το 53,4% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι έναυσμα για την εκκίνηση της επιχείρησή του αποτέλεσε η εκμετάλλευση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας, ενώ στην έρευνα του 2009 η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας συγκέντρωσε το 41,7%. Όσον αφορά στους νομούς, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματικότητας ευκαιρίας εμφανίζεται στην Λάρισα (64,7%).

Όσον αφορά στο βαθμό ικανοποίησης από την έως τώρα πορεία της επιχείρησης φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες της Θεσσαλίας είναι πολύ (33,2%) και μέτρια ικανοποιημένοι (28,4%). Με βάση την έρευνα του 2009 οι επιχειρηματίες εμφανίζονταν περισσότερο (πολύ 41,6%, μέτρια 32,5%) ικανοποιημένοι από την πορεία της επιχείρησής τους. Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά νομό, παρατηρούμε ότι η υψηλότερη τιμή για την μεταβλητή «πάρα πολύ ικανοποιημένος/η» εμφανίζεται στον νομό Τρικάλων (30%), ενώ στον νομό Λάρισας εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό μέτρια ικανοποιημένων επιχειρηματιών (30,5%). Στον κλάδο της Μεταποίησης εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών που δήλωσαν πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία της επιχείρησης (37,1%), ενώ στο κλάδο των Κατασκευών σημαντικό είναι το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν μέτρια ικανοποιημένοι (51%).

Καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, παρατηρούμε ότι η έλλειψη ρευστότητας συγκέντρωσε το 48,7% των απαντήσεων και ακολουθούν ο ανταγωνισμός και η μειωμένη πελατεία με 38,2% και 34,6% αντίστοιχα. Κατά το 2009 η έλλειψη ρευστότητας κυριαρχούσε ανάμεσα στα προβλήματα των επιχειρηματιών συγκεντρώνοντας το 53% των απαντήσεων. Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα στους περισσότερους κλάδους, αξίζει να σημειωθεί ότι στον κλάδο των Κατασκευών καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό (73,5% έλλειψη ρευστότητας), ενώ αντιμετωπίζουν πλέον του ενός προβλήματα, όπως η μειωμένη πελατεία, ο ανταγωνισμός και η μικρή αγορά (55,1%).

Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση σε νέο κλάδο την επόμενη τριετία, περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες εμφανίζονται αρνητικοί (57,5% Σίγουρα Όχι), ενώ να σημειωθεί ότι μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών απαντήσεων παρατηρείται στις επιχειρήσεις του νομού Μαγνησίας (68,6% Σίγουρα Όχι). Στην περίπτωση των κλάδων και στις Κατασκευές σημαντικό είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν αβεβαιότητα (57,1% ούτε ναι/ούτε όχι) σε αυτό το ενδεχόμενο. Στο ενδεχόμενο παροχής νέων προϊόντων/υπηρεσιών οι απαντήσεις των επιχειρηματιών διαφοροποιούνται, ωστόσο το 39,9% δηλώνει αρνητική πρόθεση, ενώ 22,8% είναι το ποσοστό όσων έχουν απόλυτα θετική πρόθεση. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της έρευνας του 2009 το ποσοστό των επιχειρηματιών που ήταν αρνητικοί στην παροχή νέων προϊόντων/υπηρεσιών ήταν μόλις 24,3%, και ένα σημαντικό ποσοστό (43,7%) δήλωναν ξεκάθαρη πρόθεση να εμπλουτίσουν το portfolio προϊόντων τους. Στο νομό Καρδίτσας εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών απαντήσεων για παροχή νέων προϊόντων/υπηρεσιών (51% Σίγουρα Όχι), αντίθετα το 28,2% των επιχειρηματιών του νομού Μαγνησίας δήλωσε «Σίγουρα Ναι» σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η διερεύνηση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας εμφανίζει υψηλό βαθμό δυσκολίας, ενώ παρουσιάζει σχετική επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του βαθμού δυσκολίας του οικονομικού περιβάλλοντος είναι 4,108 μονάδες (το 5 αποτελεί τον μέγιστο βαθμό δυσκολίας), ενώ στην έρευνα του 2009 ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 3,87. Ο υψηλότερος βαθμός δυσκολίας του οικονομικού περιβάλλοντος καταγράφεται στον κλάδο των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (4,32 μονάδες), ενώ χαμηλότερος στον κλάδο Ακίνητης Περιουσίας (3,57 μονάδες).

Ωστόσο όσον αφορά στην εξέλιξη της απασχόλησης σε σχέση με πέρυσι, το 74,1% των επιχειρηματιών δήλωσαν πως ο αριθμός του προσωπικού τους έχει παραμείνει σταθερός. Μείωση προσωπικού δήλωσε το 19,7%, ενώ το ποσοστό μείωσης στην έρευνα του 2009 ήταν 22%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των απαντήσεων των επιχειρηματιών στην έρευνα του 2009 για την εκτίμηση της απασχόλησης κατά το 2010 σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία του 2010. Στην περίπτωση της μείωσης προσωπικού, ενώ το ποσοστό πρόβλεψης κατά το 2009 ήταν 15% η πραγματική τιμή για το 2010 έφτασε στο 19,7%. Αναφορικά με τους νομούς της περιφέρειας, η Μαγνησία εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών, οι οποίοι μείωσαν το ανθρώπινο δυναμικό σε σχέση με πέρυσι (23,2%). Στον κλάδο των Κατασκευών το 31,3% των επιχειρηματιών έχουν μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων τους, ενώ η αντίστοιχη τιμή στην έρευνα του 2009 ήταν 23,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόβλεψης των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 73,4% εκτίμησε ότι θα παραμείνει σταθερό, ενώ το 21,9% προβλέπει μείωση για τους επόμενους δώδεκα μήνες με το νομό Τρικάλων να εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό επιχειρηματιών (30,8%), που δηλώνουν ότι θα μειώσουν το ανθρώπινο δυναμικό. Στην περίπτωση των κλάδων, το 50% των επιχειρηματιών των Κατασκευών εκτιμούν μείωση του προσωπικού τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων σε σχέση με το 2009, το 55% των επιχειρηματιών δήλωσε μείωση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2009 ήταν 49,3%. Αύξηση του κύκλου εργασιών δήλωσε το 13,6% των επιχειρηματιών, ενώ το ποσοστό στην έρευνα του 2009 ήταν 21,1%. Συγκρίνοντας τις απαντήσεις των επιχειρηματιών της έρευνας του 2009 για την εκτίμηση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2010 σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα του 2010, παρατηρούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις. Στην περίπτωση της μείωσης του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ενώ, το ποσοστό πρόβλεψης ήταν 38,3% η πραγματική τιμή για το 2010 άγγιξε το 55%, ενώ στην περίπτωση της αύξησης η πρόβλεψη άγγιζε το 20,4%, ενώ η πραγματική τιμή για το 2010 έφτασε στο 13,6%. Σχετικά με τα επί μέρους στοιχεία των νομών, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών που δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησης εμφανίζεται στο νομό Καρδίτσας (57,9%), ενώ στον νομό Τρικάλων εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών οι οποίοι δήλωσαν αύξηση (23,6%). Τέλος, οι Κατασκευές παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών που δήλωσαν μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι (77,6%).

Οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεών τους, για τους επόμενους δώδεκα μήνες προβλέπουν μείωση σε ποσοστό 57%, ωστόσο το 36,8% των επιχειρηματιών προβλέπει σταθερότητα του κύκλου εργασιών ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας του 2009, οι επιχειρηματίες που δήλωναν ότι προβλέπουν μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησής τους, αποτελούσαν το 38,3% του συνόλου. Σταθερότητα είχε δηλώσει το 41,3%, ενώ αύξηση του κύκλου εργασιών για το 2010 είχε δηλώσει το 20,4% του συνολικού δείγματος. Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά νομό, παρατηρούμε ότι στο νομό Τρικάλων το 67,3% των επιχειρηματιών εκτιμά μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησής τους, τους επόμενους δώδεκα μήνες. Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους, το 82,6% των επιχειρηματιών των Κατασκευών προβλέπουν μείωση του κύκλου εργασιών για τον επόμενο χρόνο.

Περισσότερο απαισιόδοξοι, σε σχέση με τις επιχειρήσεις τους, εμφανίζονται οι επιχειρηματίες σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου σε σχέση με το 2009 δήλωσε το 75,9%, ενώ στην έρευνα του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65,5%. Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά νομό, παρατηρούμε ότι στο νομό Τρικάλων το 82,7% των επιχειρηματιών δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου τους σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους, οι Κατασκευές παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με το 87,8% των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Όσον αφορά στις προβλέψεις των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου για τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 69,6% αυτών δήλωσε μείωση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57,1%. Αναφορικά με τους νομούς, το 73,5% των επιχειρηματιών του νομού Τρικάλων προβλέπουν μείωση του κύκλου εργασιών, τους επόμενους δώδεκα μήνες. Τέλος, όσον αφορά στους κλάδους της Θεσσαλίας, το 91,1% των επιχειρηματιών των Κατασκευών εκτιμούν μείωση τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Τέλος αναφορικά με το ηλεκτρονικό επιχειρείν, το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρηματιών (72,1%) δήλωσε πως δεν πραγματοποιεί αγοραπωλησίες μέσω διαδικτύου που να αφορούν στην επιχείρηση, ενώ το 50,4% είναι αρνητικό στο ενδεχόμενο δραστηριοποίησής τους στο διαδίκτυο.

Τα αποτελέσματα της περιφέρειας Θεσσαλίας βασίσθηκαν σε δείγμα 390 επιχειρήσεων με κριτήριο στρωματοποίησης τον κλάδο δραστηριοποίησης της επιχείρησης. Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του δείγματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν άνδρες, έγγαμοι και απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Σχετικά με τις επιχειρήσεις, το 47% αυτών ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ατομικής νομικής μορφής κατά 55,3%, ενώ σε ποσοστό 41,5% κατατάσσονται στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες της ετήσιας μελέτης με τίτλο «Τοπική οικονομία & Επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που υλοποιεί με πρωτοβουλία του το Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας από το 2006. Φέτος πραγματοποιήθηκε από με την επιστημονική τεκμηρίωση και το συντονισμού του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, την εκπόνηση της έρευνας και τη συλλογή δεδομένων από Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, και με την υποστήριξη του Δικτύου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. 


Τελευταία Νέα

Το Νεαρό Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού...

Στο ορεινό χωριό Άγιος Νικόλαος Τρικάλων, το νεαρό διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου "Καμνάι" έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζωογονήσει το χωριό τους και...

Έως 25.000 Eυρώ Aνά Eπιχείρηση από...

Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση του, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη για αιτήσεις σε ολόκληρη την...

Γίνετε Πρότυπο: Εμπνεύστε τη Νέα Γενιά...

Είστε μία δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον τομέα της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών ή των μαθηματικών; Σας προσκαλούμε να...

Socially Agile Hackathon: Οι Ομάδες από...

Στις 21 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το διαδικτυακό Hackathon μέσω της πλατφόρμας Zoom, το οποίο διοργάνωσε το έργο Socially Agile, εταίρος του οποίου είναι...

Ενδυνάμωση της Nεολαίας στην Kοινωνική Eπιχειρηματικότητα...

Στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου "Socially Agile", συντάχθηκε με επιτυχία μια ολοκληρωμένη έκθεση για τη διερεύνηση του τοπίου της κοινωνικής...