by Institute of Entrepreneurship Development iED

Τεχνητή Νοημοσύνη για τη διευκόλυνση των μεταναστών στην Ευρώπη

Δελτίο Τύπου

easyRights – μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες για μετανάστες μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων νέων τεχνολογιών. Η Λάρισα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του έργου εμπλέκοντας τρεις σημαντικούς φορείς της πόλης, το Δήμο Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι που δραπετεύουν από την καταπίεση, τον πόλεμο και τη φτώχεια, παίρνουν το ρίσκο να ταξιδέψουν στην Ευρώπη για να οικοδομήσουν μια ασφαλέστερη και πιο ευημερούσα ζωή.  Φτάνοντας στον προορισμό τους, ωστόσο, η καλύτερη ζωή που ονειρεύονται απέχει ακόμη έναν κόσμο μακριά.

Προκλήσεις όπως τα γλωσσικά εμπόδια, οι πολιτισμικές διαφορές, η γραφειοκρατική πολυπλοκότητα και η έλλειψη γνώσης των βασικών δικαιωμάτων τους, γεννά το αίσθημα της μη αποδοχής από τις κοινότητες υποδοχής και ως εκ τούτου ο αγώνας της ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία καθίσταται δύσκολος ενισχύοντας το αίσθημα της απομόνωσης.

ToeasyRights, ένα νέο πρόγραμμα υπό τον συντονισμό της Πολυτεχνικής Σχολής του Μιλάνο και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, ΜΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ως στόχο να διευκολύνει την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις κοινότητες υποδοχής.

Η Λάρισα συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του έργου εμπλέκοντας τρεις σημαντικούς φορείς της πόλης, το Δήμο Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής H2020 (αρ. συμφωνίας No 870980), συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (NLP), με μεθόδους hackathon, για να απλοποιήσει την πρόσβαση σε πολύπλοκες διοικητικές υπηρεσίες, ευνοώντας την σύμπραξη μεταξύ των μεταναστών και της δημόσιας διοίκησης για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες μετανάστες να ασκήσουν ευκολότερα τα δικαιώματά τους, βελτιώνοντας παράλληλα τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Το easyRights θα δοκιμάσει αρχικά την προσέγγισή του εστιάζοντας στις διαφορετικές ανάγκες εξυπηρέτησης στις πόλεις Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, Λάρισα της Ελλάδας, Μάλαγα της Ισπανίας και Παλέρμο της Ιταλίας.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του έργου στις Βρυξέλλες, ο συντονιστής του έργου δήλωσε: «Αυτό το έργο και η συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο είναι σε θέση να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνία. Συλλογικά, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και οι κοινότητες θα επιτύχουν ασφαλέστερες, χαρούμενες, υγιέστερες και ευημερούσες κοινότητες, αν κανείς δεν μείνει πίσω».

Επιπλέον πληροφορίες:

Για περεταίρω πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου www.easyrights.eu

Το έργο easyRights ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και έχει διάρκεια 30 μήνες.

Το έργο easyRights έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςHorizon 2020 με αριθμό συμφωνίας No 870980.

Στοιχεία για τις εισροές των τελευταίων χρόνων μπορείτε να βρείτε εδώ Pew Research Center Study

Τελευταία Νέα

Ανοικτή Πρόσκληση: Online Σεμινάριο για την...

Είστε νέος/α επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεστε για την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις σας και να ενσωματώσετε τις αρχές της...

Διαδραστικό βιβλίο SAHHim: Καλλιεργώντας Υγιείς Τρόπους...

Το SAHHim δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών με ειδικές ανάγκες (SSN) και των εκπαιδευτικών τους σχετικά...

Έρευνα για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων...

Δηλώστε συμμετοχή στην έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευέλικτου και πιστοποιημένου προγράμματος επανεκπαίδευσης (reskilling) για πρόσφατους πτυχιούχους και...

Νέα Πρόσκληση για Χρηματοδοτική Στήριξη Επενδύσεων...

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως και 50.000 ευρώ! Το πρόγραμμα επιχορήγησης επενδύσεων πράσινης μετάβασης του έργου STAGE ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση του.   Το STAGE...

Εικονική Πραγματικότητα και Εκπαίδευση: Μια Νέα...

Η εικονική πραγματικότητα και η εκπαίδευση είναι δύο κλάδοι που αλληλεπιδρούν ραγδαία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη μάθηση. Με την τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών,...